facebook

Директор ЗОШ №2 про скандал з вчителькою-сепаратисткою: Те, що відбувається в школі – не конфлікт, а інформаційна війна

Директор школи №2 в Івано-Франківську Володимир Засідко стверджує, що інцидент з вчителькою-прихильницею сепаратистів не є ані загальношкільним конфліктом, ані переслідуванням за позицію. Це – частина російсько-української інформаційної війни.

11029795_888497297856453_667146979_o_a4c7a


Після «коридору ганьби», що його вчительці Наталії Боронило влаштували старшокласники школи №2 за прихильність до сепаратистів, Путіна і Сталіна, вчителька пішла на лікарняний.

 

Уроки в класах, де вона викладала географію, веде студентка.

 

«Наталя Боронило – хороший вчитель, спеціаліст. Вона вміє добре доносити знання, зацікавити дітей своїм предметом. Неодноразово готувала переможців міської і обласної олімпіад з географії», – відгукується про педагога директор школи №2 Володимир Засідко.

 

Директор каже, що звинувачує себе в тому, що сталося.

 

«Звинувачую себе в тому, що моє надто лояльне ставлення до вчителя, призвело до інциденту. Я чув про розмови Наталії Григорівни з учнями. Я викладаю історію України і діти підходили до мене, цитували її щодо ставлення до Путіна і Сталіна, до війни на Сході, її позиції стосовно захоплення Росією Криму. І зверталися до мене із запитаннями. Треба було реагувати більш жорстко, – картає себе директор. – Але вона дуже добрий фахівець, і я покладався на її здоровий глузд, вважав, що висловлювання не призведуть до конфлікту».

 

Директор розповідає, що після звернень дітей просив класних керівників поговорити з вчителькою і вжити заходів – бути присутніми на її уроках, залучити батьків, щоби вони висловили свою позицію і в такий спосіб поклали край політичним відступам від теми уроку.

 

«Класні керівники мали розмову з вчителькою. А от батьки, на жаль, не зверталися, – каже Володимир Засідко. – Позиція батьків мені зрозуміла – є питання оцінки. І батьки в нас не хочуть конфліктів. Зате, бачите, діти самі вирішили підняти це питання».

Читайте також:  За крісло мера Калуша змагатимуться аспірант, заступник мера, інженер та двоє безробітних

 

Питання піднімали і вчителі школи, щоправда в тісному учительському колективі. Після чого Наталія Боронило перестала бувати в учительській.

 

Заходила туди лише за журналами, розповідають педагоги.

 

«В учительській Наталя Григорівна ніколи на обговорювала політичні питання і не викладала нам свою позицію, – розповідає вчитель історії та правознавства Ярослав Розпопа, який працював із Наталією Боронило близько шести років. – В учительській Наталя Григорівна не висловлювала нам таку точку зору, як дітям на уроці. Ми були здивовані, коли почули від дітей, що Крим не український, і українці взагалі не мають відношення до Криму, Що геніальний Сталін свого часу врятував Крим».

 

Ярослав Розпопа каже, що спілкувався з Наталією Григорівною з цього приводу.

 

«Я запитав: чому Сталін повинен бути геніальним на уроках географії в школі? Сталін винищив багато українців і на державному рівні визнаний організатором геноциду нашого народу. На що вона відповіла, що розуміє: Сталін – темний геній. Я спитав, чи сказала вона дітям, що він темний геній? Вона сказала, що ні, й апелювала до Олександра Македонського», – пригадує вчитель історії.

 

«На тему війни ми говорили також. У нас в школі дуже багато дітей, чиї батьки є учасниками війни на Сході. І цим дітям, я думаю, було дуже важко слухати, що їхні батьки воюють невідомо за що, чи що це не війна з російськими військами, а громадянська війна. На запитання з цього приводу вчительа просто не відповідала. Вважаю, що це злочинно говорити так у нашій школі», – категоричний Ярослав Розпопа.

 

Вчителька німецької мови Ольга Гапяк звернула увагу на розголос, який інцидент між дітьми і вчителькою отримав у Фейсбук завдяки постам представниці «Движения «Антивойна» Вікторії Шилової.

Читайте також:  “Шaновнa вчитeлькo! 3вeртaєтcья дo вaс мaмa oднієї дeв’ятирiчної дiвчинки. Дyже хoчу вaм дeщо пояснити”

 

Відтак вважає цей ексцес в школі – заготовкою, з якої спеціально роздмухують конфліктну ситуацію.

 

«Пост про те, що вчителька проходить коридор ганьби з’явився в інтернеті у Шилової в 9.20, за 45 хвилин до акції. «Коридор» діти влаштували о 10.15. Ми, вчителі, ще самі не знали в 9.20 про те, що буде “коридор ганьби”, – каже Ольга Гапяк. На дверях у кабінеті Наталії Боронило 11-класники причепили табличку “Ні сепаратизму!”.

Шукайте деталі в групі Facebook