facebook

В Богородчанах вимагають забрати приміщення у Московського патріархату

В селищі Богородчанах створена ініціативна група, яка звернулася до влади з вимогою забрати у місцевого Московського патріархату приміщення.

178742491


Йдеться про колишній Домініканський костел, котрий є загальнонаціональною пам’яткою архітектури. Активістів обурює, в першу чергу, що в самому центрі селища розташована церква, де славословлять, зокрема, керівника РПЦ Кирила – вірнопідданого пахолка вбивці українців Путіна.

 

Та, як відомо, у нас є свобода віри, МП не заборонений. Щоправда, є інформація, що дехто з колишніх прихожан тієї церкви перейшов до конфесії Київського патріархату. Отож, про заборону церкви МП як такої не йдеться. Інша річ – приміщення, яке вони зайняли ще у 1991 році.

 

Якщо греко-католикам віддали храм, котрий раніше був їх власністю, то вони мали зробити серйозний ремонт, бо церква була забудована двоповерховим магазином, а сама слугувала за склад. Коли у зв’язку зі значним збільшенням кількості прихожан виникла потреба у ще одній культовій споруді цієї конфесії, то взялися за її будівництво самотужки.

 

Так само і самотужки побудувалися й прихильники УПЦ КП. А ці отримали собі приміщення на «халяву» наводили аргументи активісти. Хочете мати свою церкву, будь-ласка, шукайте земельну ділянку і будуйтеся, казали люди, водночас звертаючи увагу на далеко не привабливий нині фасад архітектурної пам’ятки і на те, що з-заду з’явилися якісь добудови.

 

До речі. пізніше стало відомо, що Домініканський собор був переданий МП не на правах оренди, за що треба платити гроші, а в користування невідомо на який термін, що не передбачає оплати.

 

Конкретно з цього приводу до влади звернувся один житель Богородчан.

 

Звернення розглядала ціла комісія, на чолі з головою Богородчанської РДА Ярославом Паранюком, який лише місяць тому зайняв цю посаду, головою районної ради Михайлом Головчаком, начальником управління культури РДА, районним архітектором, юристом тощо.

Читайте також:  На Калущині застрелився молодий чоловік

 

Заявнику, та ще двом присутнім активістам була дана обережна відповідь, що передача собору МП та добудови було зроблено згідно з чинним законодавством, отож підстав забирати приміщення не має. Тим більше, не можна заборонити тут діяльність цієї церкви. Хіба б самі її прихожани вирішили перейти в іншу конфесію, як це вже відбувається в багатьох областях України. Щоправда, на питання заявника, у кого на балансі перебуває споруда, відповісти ніхто не зміг. Голова РДА, знову ж таки, обережно сказав, що питання пропрацьовується крок за кроком.

 

Більш схвально комісія поставилася до іншого питання. Чи, враховуючи, що Домініканський собор належав до римо-католицької конфесії, може місцева римо-католицька громада Богородчан претендувати на нього як свою історичну спадщину. Відповідь була ствердною, але це має бути ініціатива виключно самої громади і остаточне рішення за судом.

 

До речі, коли ця пропозиція, як один з варіантів все ж позбавити церкву МП приміщення була озвучена на зборах активістів, то ніхто не тільки не протестував, але й прозвучали схвальні відгуки. Але поки що остаточного рішення не прийнято, крім того, що активісти мають намір і надалі.

Шукайте деталі в групі Facebook