facebook

Арбузов: Заборона дострокового зняття депозитів викличе відтік коштів з банків

Екс-глава НБУ розкритикував прийнятий напередодні закон, покликаний стабілізувати банківську систему.

1624044




Прийняття закону про заборону дострокового зняття депозитів не стане рятівним колом для фінансової системи – воно лише призведе до того, що волітимуть не ризикувати, відмовляться від послуг банків і забиратимуть навіть ті строкові вклади, які ще є в системі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав екс-глава НБУ, колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов.

“Прийняття закону очікувано захоплено прокоментували в НБУ. Прес-служба відомства навела в Facebook все ті плюси, які закон несе банківській системі. Це – зниження ризиків в результаті більш ефективного управління ліквідністю, надання банкам правових важелів для встановлення балансу пасивів і активів, можливість сформувати надійну ресурсну базу для середньо- та довгострокового кредитування економіки, а також зменшити процентні ставки за кредитами. Однак, в НБУ не вказали на один істотний мінус, який перекреслює переваги документа”, – написав Арбузов.

На його думку, закон не зможе стати рятівним колом в умовах паніки населення, яке продовжує відтоку депозитів, фактичного краху банківської системи.

“Прийняття закону зараз призведе лише до того, що українці, яким ніхто не пояснив, що саме означає заборона дострокового розірвання, волітимуть не ризикувати і зовсім відмовляться від послуг банків. Більше того, забиратимуть навіть ті строкові вклади, які ще є в системі. Ті ж, хто наважиться довірити свої заощадження банкам, виберуть найкоротші депозити, що призведе до різкого зменшення середнього терміну вкладу, змушуючи банки все одно пропонувати депозити з можливістю дострокового розірвання. У таких умовах наївно говорити про ефективне управління ліквідністю і про надійну ресурсну базу для середньо- і довгострокового кредитування економіки”, – вважає екс-глава НБУ.

Читайте також:  Україна повернулася в десятку світових виробників сталі

Верховная Рада приняла сегодня закон об условиях возврата срочных депозитов, который дает банкам право предлагать срочны…

Posted by Сергій Арбузов on Thursday, May 14, 2015
На думку Арбузова, закон про умови повернення строкових депозитів варто було приймати не раніше, ніж через рік, коли ситуація в банківському секторі та економіці в цілому може стабілізуватися і буде спостерігатися стабільний приплив депозитів населення.

“Потрібно було зачекати, коли люди перестануть боятися банків і держави. Якщо, звичайно, мета влади в тому, щоб принести користь фінансовій системі, а не продемонструвати бурхливу діяльність”, – написав Сергій Арбузов.

Нагадаємо, 14 травня народні депутати прийняли закон №1195 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)”. Відповідно до нього клієнти банку зможуть отримати вклади і нараховані за ним відсотки за строковим банківським договором тільки після закінчення терміну дії договору.

Шукайте деталі в групі Facebook