facebook

Увага! Інтернет-акції! НЕ стань жертвою шахраїв! – поради експерта

Шахраї все частіше використовують у своїх схемах методи соціальної інженерії



. Акції на кшталт «Квартира у Вашому місті» або «Авто за 1% вартості» збирають великий урожай з довірливих користувачів.

Як повідомляє AIN.UA, при цьому, шахраї часто використовують відомі бренди, щоб підвищити довіру до акцій. Наприклад, компанію «Фідобанк» вписували в шахрайські схеми як «партнера акції». Про це стало відомо завдяки зверненням клієнтів банку, які запідозрили недобре. Щоб навчити українців відрізняти справжні акції від шахрайських, експерт Ігор Попов окреслив шість пунктів, на які варто звернути увагу перш, ніж відкривати гаманець.

«Автомобіль за гривню»
Ось приклад одного з шахрайських сайтів в уанеті. Тут розігруються автомобілі марки Chevrolet, а ще смартфони, планшети, ноутбуки та інша електроніка. Все, що потрібно від щасливого переможця – перерахувати 1% вартості автомобіля (нібито держмита) на невідомий рахунок під наглядом «операторів» компанії.

На сайті також є результати попередніх розіграшів з фотографіями «переможців», які, чомусь взяті з російських сайтів.

«Написи російською мовою, SPARK, Procter & Gambel вже повинні б насторожити «переможців», враховуючи, що це нібито Франківськ або Київ», – акцентує Попов.

Іноді шахраї можуть самі «попереджати» про шахрайство і просити номер телефону користувача. Є професійні шахрайські кампанії. Вони настільки добре замасковані під реальні акції від реальних компаній, що запідозрити підступ практично неможливо. Експерт назвав 6 індикаторів, на які потрібно звернути увагу, щоб уникнути обдурювання.

Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці
Якщо ви не брали участь ні в яких акціях, а вам раптово приходить повідомлення про виграш – це на 99,99% спроба шахраїв обдурити вас. Особливо, якщо це пов’язано зі «випадковим чином обраним номером мобільного телефону переможця». Найчастіше «переможець» отримує таке повідомлення по SMS або дзвінком на мобільний. При цьому потрібно розуміти: якщо ви – не клієнт компанії, яка нібито проводить акцію, і у вас не контрактний номер телефону, а передплачений, то шанси ідентифікувати «переможця» у «організатора акції» за вашим номером мінімальні. Це відразу видає шахраїв. Особливо, якщо, маючи мінімум інформації про вас, вони просять здійснити якийсь контрольний платіж.

Читайте також:  Сукні, які замовили випускниці в інтернеті: очікування і реальність

Для отримання виграшу необхідно заповнити анкету із зазначенням персональних даних
Наприклад, від вас вимагається на якомусь сайті вказати ПІБ, дані паспорта, ідентифікаційний код, реквізити платіжної картки (номер, термін дії, CVV2 / CVC2, слово-пароль, адреса реєстрації, дата народження). Або ж відправити поштою / сказати в телефонному режимі оператору.

Майте на увазі, у разі проведення реальних акцій таку інформацію ніколи не попросять без особистого візиту. У реальній акції для зарахування виграшу або видачі призу зазвичай необхідно з’явитися в офіс компанії. Компанія повинна переконатися, що ви дійсно той, за кого себе видаєте – тобто переможець.

Для отримання виграшу треба ще доплатити
Зазвичай, при проведенні реальних акцій клієнт платить умовний платіж, наприклад, 1 грн при отриманні подарунка. Все інше – шахрайство. Сума, яку у вас спробують вкрасти, може варіюватися від декількох десятків гривень до кількох тисяч. Все залежить від виду шахрайських акцій. У випадках розіграшу авто – суми сягають 10 000 грн, оскільки становлять 1% від вартості призу. Найчастіше такі платежі називають «держмитом», яку необхідно заплатити, або «податковим збором».

У випадках з видачею кредитів, ринку відомі інциденти, коли люди вносили для отримання кредиту до 15 000 грн. Тут головне задуматися – навіщо платити гроші за кредит, який ти ще не отримав, для його оформлення.

В якості контактних даних вказано тільки мобільний номер телефону
Справжні компанії, що проводять акції, займаються як правило профільним видом діяльності і мають офіс з певним місцем розташування (юридична та фізична адреса), контакт-центр компанії і офіційний сайт, на якому оголошується про акцію. При цьому, крім акції на сайті представлені й інші новини компаній. Якщо ж розділ складається тільки з акцій – бути біді. При цьому, в реальності розіграші та акції проводяться тільки серед осіб, які коли-небудь залишали свої контакти в даній компанії, тобто були її клієнтами.

Читайте також:  Житель Прикарпаття “кинув” своїх друзів на мільйон гривень і втік за кордон

Якщо ви ніколи не заповнювали анкети в автосалонах, не здійснювали великі покупки, то навряд чи варто розраховувати на виграш авто. Розіграш подарунків – це маркетингова акція, спрямована на підвищення лояльності існуючих клієнтів та залучення нових. Дарувати машину комусь хто не був і не буде надалі клієнтом – для компанії недоцільно.

Що робити?

Зазначені номери телефонів необхідно елементарно «проґуґлити». У 30-50% випадків їх вдається знайти з негативними відгуками і повідомленнями про те, що це шахраї. На жаль, з доступністю передплачених карт мобільного зв’язку шахраям не складає труднощів купити нову карту. Тому цей критерій підходить лише як допоміжний.

Відсутні дані про юридичну та фізичну адресу офісу компанії – організатора акції
Або перевірка в інтернеті говорить про приналежність даного офісу іншої компанії. Або ім’я компанії вказано з невеликою некоректністю.

Необхідно перевірити в пошуковику, чи є цей сайт офіційним сайтом компанії. Знайти офіційних представників компанії, сайт, телефони, контакти і уточнити про проведення заявленої акції.

Сумнівні фотографії переможців попередніх акцій, авто, інших подарунків
Перевірте картинки в пошуковику, які представлені на сайті акції. Якщо це шахраї, велика ймовірність того, що ви знайдете джерела, з яких були вкрадені дані фото. Найчастіше їх беруть на сайтах офіційних компаній за результатами реальних акцій зі справжніми переможцями або з соцмереж.

Джерело – http://ain.ua/2015/05/13/580139

Шукайте деталі в групі Facebook