facebook

Екс-радник Путіна зізнався, що Росія задумала війну проти України ще 16 років тому

Таку думку висловив Андрій Ілларіонов, російський економіст, який у 2000 – 2005 роках працював радником російського президента, виступаючи на конференції “Медіа та ідентичність” в Українському католицькому університеті у Львові



1406379440_6ad38b1621d61960bc17da897c4e2904

“Все почалося в березні 1999 року, коли в результаті організованої автокатастрофи вбили В’ячеслава Чорновола, кандидата в президенти України з реальними шансами на перемогу. Ця операція показала мету Кремля: не допустити реальної незалежності України та її руху в західному напрямку. І продемонструвала кошти, які Кремль був готовий застосувати для досягнення цієї мети”, – каже Ілларіонов.

“Далі була криза навколо коси Тузла 2003 року, а за рік Адміністрація президента Росії почала використовувати форму “на Україні” замість “в Україні”. У протистоянні, яке переросло в Помаранчеву революцію, активно брали участь російські спіндоктор, підтримуючи прокремлівських політиків. Всі увінчалося зустріччю Путіна з Кучмою в аеропорту “Внуково” 2 грудня 2004: російський президент зажадав придушити революцію силою, але Кучма відмовився”, – розповідає про ті події Ілларіонов.

Екс-радник російського президента зазначає, що ключові рішення з питань війни в Україні були прийняті в червні 2013 року після того, як Ангела Меркель зняла обмеження на підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом для України.

“Плани вторгнення затвердили на засіданні Ради безпеки 5 липня 2013, а вже 27 липня Путін відкрито сказав про це в Києві, приїхавши на святкування 1025-річчя хрещення Русі. І в той же день Росспоживнагляд ввів обмеження на імпорт з України, яке згодом перетворилася на повномасштабну економічну війну. А 9 листопада 2013 Путін поставив Януковичу ультиматум: якщо той підпише Угоду про асоціацію, він спочатку забере Крим, а потім – щонайменше вісім областей “Новоросії”, – каже Ілларіонов.

Якби Янукович підписав угоду у Вільнюсі, Путін ввів би війська, вважає експерт.

“Гібридна війна тривала вже з липня 2013 року, ще при діючому і легітимному Януковичі. А введення військ – “зелених чоловічків” у Криму – почалося 20 лютого, коли Янукович ще був у Києві. У цей же день Міністерство оборони Росії випустило медалі “За повернення Криму”. Тому твердження Кремля, що захоплення Криму став відповіддю на Майдан, втечу Януковича і загрозу російськомовному населенню, є банальною брехнею”, – стверджує Ілларіонов.

джерело http://glavcom.ua/articles/29168.html

Читайте також:  З України за добу виїхали 39 тисяч людей: які сьогодні черги на кордоні

Шукайте деталі в групі Facebook