facebook

Життя дорожче за гроші: Дуров у Нью-Йорку, а “ВКонтактє” – кремлівсько-путінська банда!

Грудень 2011 року. Павло Дуров сидів у своїй санкт-петербурзькій квартирі, коли до нього в двері почали голосно стукати озброєні люди в камуфляжі. Подивившись у вікно, Дуров зрозумів, що оточений



.

За кілька днів до цього Дуров, який створив соціальну мережу «ВКонтакте», відповів відмовою на вимогу спецслужб путінської банди заблокувати доступ до неї опозиційних організацій, які через цю мережу організовували антиурядові протести в Москві.

Зокрема, Кремль хотів, щоб Дуров закрив сторінки активіста Олексія Навального, який став знаменитим завдяки своєму блогу, де він викривав корупційні схеми і шикарний спосіб життя високопоставлених керівників країни.

Дуров не просто відмовився виконати наказ режиму і заблокувати сторінки Навального – він виставив свою непокору напоказ, розмістивши в мережі зображення пса в синьому капюшоні, який виляв хвостом перед камерою. Це, написав він, моя «офіційна відповідь».

Неповага Дурова не залишилося непоміченим. Незабаром до нього прийшли озброєні автоматами бандити ФСБ, яка стала наступницею радянського КДБ. Дуров відмовився їх впустити. Цей випадок привів у жах молодого підприємця.

«Я був по-справжньому наляканий, – зізнався недавно в Нью-Йорку Дуров в ході одного з рідкісних інтерв’ю. – Я вперше подумав: “Може, мені слід задуматися про майбутнє – про майбутнє моєї країни і моєї компанії”».

Почалася його майже чотирирічна боротьба з путінським режимом, в якій він у результаті програв. У 2014 році він був змушений відмовитися від контролю над створеною ним компанією, поступившись її заможним служакам Кремля. Незабаром після цього він виїхав з Росії.

Дуров створив «ВКонтактє» в 2006 році, коли ще вивчав лінгвістику в Санкт-Петербурзькому університеті. Вона дуже сильно схожа на Facebook, і спочатку Дурова звинувачували в тому, що він скопіював зовнішній вигляд американської соціальної мережі.

Читайте також:  Кремль готується до переговорів: у липні ЄС переглядатиме введені проти РаSSєї санкції

У Росії полюбили цю соціальну мережу, і менш ніж через рік вона стала найпопулярнішою в країні і перетворилася на один з найбільших у Європі сервісів з надання послуг. Дуров у свої 22 роки став мультимільйонером і знаменитістю.

Він писав, що радянський вождь Сталін «відстояв у Гітлера право репресувати населення СРСР». Це зауваження викликало обурення у багатьох ватніків, які перебували під впливом наростаючого в країні націоналізму.

Путлер спочатку він не звертав особливої уваги на те відбувається в Інтернеті, вимовивши фразу, яка стала знаменитою про те, що це «наполовину порнографія». Але потім він забажав узяти під контроль ВСЕ

Далі буде…

Олекса Довбуш (с) спеціально для “Український простір Прикарпаття”

Джерело – http://mashable.com/2015/05/18/russias-mark-zuckerberg-pavel-durov/

Шукайте деталі в групі Facebook