facebook

Чи поміняють полонених російських диверсантів на УКРАЇНКУ?

Як повідомляє «Голос Америки», російські експерти не виключають обміну «спецназівців» на Надію Савченко



.

Російське посольство в Києві зажадало зустрічі консульських працівників із захопленими на сході України в полон Олександром Александровим і Євгеном Єрофєєвим «з метою надання їм необхідної допомоги згідно з нормами міжнародного права», – повідомляє МЗС РФ.

У свою чергу, зовнішньополітичне відомство України у вівторок направило ноту протесту Москві у зв’язку з порушенням міжнародних законів. У Києві називають затриманих – спецназівцями, службовцями в елітних підрозділах ГРУ, які виконували диверсійне завдання.

У російському міністерстві оборони заперечують цей факт, одночасно визнаючи, що раніше Александров і Єрофєєв отримали відповідну військову підготовку. При цьому питання, коли вони були звільнені зі складу ЗС, залишається без коментаря.

Як відомо, обидва росіяни поранені, одному з них, за його власним визнанням, куля розтрощила кістку руки. На думку, представника Human Rights Watch, який відвідав полонених, умови, в яких вони знаходяться на лікуванні, відповідають загальноприйнятим нормам.

Яка доля в перспективі чекає полонених, поки що не ясно. Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко категорично заявив, що «вони підлягають кримінальній відповідальності».

Але, як вважають чимало оглядачів, питання обміну не виключається. І варіанти тут можуть бути різними. Зокрема, в пресі активно фігурує прізвище української льотчиці Надії Савченко, яка знаходиться в Лефортовській в’язниці, як цілком вірогідної особи для можливого «обміну».

Як повідомив «Голосу Америки» адвокат Савченко Марк Фейґін, стан здоров’я його підзахисної на сьогодні задовільний. Що стосується перспектив обміну Надії на російських полонених, то тут, на думку юриста, питання «зовсім неоднозначне».

«З одного боку, Кремль свідомо заперечує факт наявності будь-яких російських військовослужбовців, так само як і цих, з ГРУ, на території сходу України, тим більше, коли вони потрапляють у полон, – сказав він. – Проте факт залишається фактом: затримані точно є представниками збройних сил Росії, і тут треба щось терміново робити».

Читайте також:  На Прикарпатті чоловік підрізав свого брата

За його словами, росіянам у разі суду загрожують серйозні звинувачення, «оскільки вони, будучи озброєними, винні ще й у загибелі військовослужбовців ЗСУ». При цьому Фейґін вважає, що перспектива обміну полонених на його підопічну зараз цілком залежить від Москви.

Адвокат вказав, що питання визволення Надії Савченко могло бути вирішене і раніше як в рамках «нормандського формату», так і в рамках Мінських угод, які передбачали обмін військовополоненими за принципом «всіх на всіх».

«Але в Мінську безпосередніми учасниками переговорів виступали Київ і сепаратисти з «ЛНР» і «ДНР», а Москва залишалася як би над сутичкою, – уточнив він. – Але в даному випадку у Росії ніяк не вийде виступити в ролі третейської сторони».

Як йому представляється, полон росіян на сході України зайвий раз підтвердив, що Росія є частиною цього міжнародного конфлікту.

«І їй доведеться це визнати для того, щоб допомогти своїм військовослужбовцям», – резюмує Марк Фейґін.

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/ukraine-russia-prisoners/2779542.html

Шукайте деталі в групі Facebook