facebook

Росіяни переносять завод “Луганськтепловоз” від терористів до України

“Луганськтепловоз”, що входить в російський “Трансмашхолдинг”, заявив про плани перереєструватися з Луганська в місто Сєвєродонецьк, яке підконтрольне Україні



тооо

Про це повідомляє “Коммерсантъ”.

Зміна юридичної адреси буде обговорюватися на позачергових зборах акціонерів 15 червня. У російському ТМХ (по 25% акцій належить ВАТ РЖД і французької Alstom, а також структурам Іскандара Махмудова та Андрія Бокарева), який володіє 76% “Луганськтепловозу”, вчора від коментарів відмовилися.

Джерело, близьке до “Луганськтепловозу”, пояснив, що основна причина зміни прописки – труднощі з веденням господарської діяльності на території невизнаної ЛНР.

“Зараз ПАТ фактично позбавлене можливості здійснювати будь-які фінансові операції: неможливо розплачуватися з постачальниками, 80% з яких – українські. Крім того, є проблеми з відвантаженням готової продукції, перебої з поставками комплектуючих і складності з поверненням експортного ПДВ”, – повідомило джерело.

Джерело видання, близьке до уряду України, запевняє, що реєстрація в Сєвєродонецьку дозволить “Луганськтепловозу” “легально отримувати гроші, платити зарплати і податки”.

Для “Луганськтепловозу” ускладнений і експорт локомотивів в Росію. Через підконтрольну ДНР і ЛНР кордон легально вивезти товари неможливо: українських митників там немає, а для вивезення через інші пункти пропуску необхідно провезти локомотиви через лінію розмежування сторін.

  • “Луганськтепловоз” – найбільший виробник локомотивів на Україні; за даними ТМХ, близько 95% продукції заводу поставляється ВАТ РЖД (у 2014 році – 282 секції локомотивів, тобто приблизно 141 машина, цього року планується поставити до 93 секцій).
  • У 2014 році виручка підприємства склала 2,4 млрд гривень (спад на 19%), чистий прибуток – 67,5 млн гривень (у 2,3 рази менше).
  • З літа 2014 року через бої в Донбасі “Луганськтепловоз” працює з перебоями.
Читайте також:  Ціну на газ визначить суд: Нафтогаз хоче оскаржити постанову уряду

Шукайте деталі в групі Facebook