facebook

Росіяни не вірять, що їхні громадяни воюють на Донбасі

“Левада-Центр” провів соціологічне опитування.

1627522




11 відсотків росіян категорично заявили, що на Донбасі не воюють громадяни Росії, свідчать дані соцопитування, проведеного російською організацією “Левада-Центр”.

Близько половини опитаних (48 відсотків) не відкидають, що в самопроголошених Донецькій та Луганській “республіках” дійсно присутні громадяни Росії, проте вони вирушили битися туди з власної волі, з ідейних міркувань.

Чверть респондентів (24 відсотки) допускає, що в самопроголошених “республіках” воюють найманці, 14 відсотків вважають, що в конфлікті можуть брати участь російські військовослужбовці, які проходять службу за контрактом. Тільки 6 відсотків не відкидають наявності солдатів-строковиків, спрямованих на схід України.

Більше третини опитаних (37 відсотків) вірять керівництву РФ, яке заявляє, що в Україні немає російських військ і військової техніки. 38 відсотків допускають таку можливість, але пояснюють, що в сформованій міжнародній обстановці правильніше заперечувати ці факти, 11 відсотків упевнені, що російські війська і техніка на сході України є. 16 відсотків вагалися з відповіддю на дане питання.

Міркуючи про причини продовження бойових дій на Донбасі, більше половини респондентів (56 відсотків) висловили думку про те, що конфлікт потрібен, насамперед, керівництву США (або країнам Заходу), щоб, поклавши провину за нього на Росію, стримати зростання її впливу у світі.

27 відсотків бачать причини продовження бойових дій в тому, що владі України потрібна атмосфера війни, щоб відвернути населення від реальних економічних і соціальних проблем.

6 відсотків опитаних вважають, що Росія все ж залучена в цей конфлікт, підтримуючи “ДНР” та “ЛНР” бійцями, озброєннями і технікою. 11 відсотків не змогли висловити свою точку зору.

Думки щодо того, що нинішні збройні сутички на Донбасі можуть перерости у війну між Росією і Україною, розділилися: близько половини учасників опитування заявили, що це можливо (у 38 відсотків є деякі побоювання такого розвитку подій, у 11 відсотків – великі побоювання), друга половина не відчуває неспокою (у 33 відсотків немає особливих побоювань у тому, що війна почнеться, у 13 відсотків – ніяких побоювань).

Читайте також:  “Був справжнім патріотом”: стало відоме ім’я воїна, який загинув у неділю на Донбасі

Приблизно так же громадяни РФ оцінюють можливість початку війни між Росією і країнами Заходу у зв’язку з подіями в Україні: 37 відсотків респондентів відчувають деякі побоювання, 10 відсотків – великі побоювання, 14 відсотків не відчувають жодних побоювань, 31 відсоток – особливих побоювань.

Опитування було проведено 17-20 квітня, в ньому взяли участь 1600 осіб, що проживають в 134 населених пунктах 46 регіонів. Статистична похибка не перевищує 3,4 відсотка.

Шукайте деталі в групі Facebook