facebook

Євген Клопотенко у Франківську представив нове шкільне харчування і отримав вишиванку

У Франківську сьогодні побував кулінарний експерт, автор проєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

Євген Клопотенко з командою приїхав на запрошення Департаменту освіти Франківська – про візит домовилися на одному зі столичних семінарів, присвячених змінам у шкільних їдальнях.

Але Клопотенко спланував свій візит так, щоби вийти за межі шкіл – він повідомив, що провадить зараз чотири проєкти, які мають змінити культуру харчування в українському суспільстві загалом. І таким чином відірвати його, суспільство, від радянщини – на столах і в головах.

«Нове шкільне харчування» – головний, за його словами, базовий проєкт, покликаний змінити підхід до способу годувати дітей. Змінити передовсім батьків, учителів, підприємців, які організовують харчування, щоби врахувати бажання молоді.

В контексті змін Євген Клопотенко працює також із кухарями – тому у Франківську провів зустріч у Вищому професійному училищі готельного сервісу і туризму №18, де готують спеціалістів з кулінарії. «Поспілкувалися з молодими кухарями про філософію і технології і зайшли на кухню – там довелося затриматися», – відгукнувся про зустріч експерт. Відбувся експромт-майстер-клас, на якому Клопотенко показав, як можна змінювати звичні страви.

На зустрічі з освітянами, підприємцями та шкільними кухарями і батьками, яка відбулася в школі №11, Євген Клопотенко отримав у подарунок вишивану сорочку. Він розсипався в кулінарних компліментах Франківську – назвав місцем, де знаходить традиції, а в традиціях – натхнення.



Тим не менше, у новому шкільному харчуванні Клопотенко відходить від традицій і пропонує осучаснити кухню. Експерт вважає, що зміна українського суспільства має відбутися через їжу – треба позбутися “совка”.

Зміна способу їсти, коли міняється “совковий” підхід до вибору продуктів, їх поєднання, технологій приготування і подання їжі, в підсумку повинна збільшити до 70% кількість дітей, які харчуються в школах. Зараз у шкільних їдальнях їдять близько 30% дітей, і тільки половина з них – регулярно. Лише 5% дітей повністю довіряють їдальням у школах.

Читайте також:  Розвіюємо міфи про здорове харчування: повчальні ілюстрації

«Я сам пам’ятаю, як у школі в зубах гуляш застрягав. Пам’ятаю, як їв кашу і плакав, бо не хочу, і мусив їсти, бо мама була завучем в школі, – каже Євген Клопотенко. – Справа не в обладнанні. Хоч його також треба міняти. З тим обладнанням, яке є, можна вже зараз почати змінювати страви так, щоби вони отримали сучасний смак і вигляд – були цікавими і смачними для дітей. Можна гречку не варити, а залити бульйоном – і вже буде інша страва. Додати сухарики до бурячка. Чи свіжий зелений горошок до капусти, змінити заправку – і це вже нова страва, і це зацікавить дитину спробувати».

Євген Клопотенко пропонує в школах переходити поступово на «Нове шкільне харчування» – спочатку взяти 10 страв, приготувати, подивитися, як відреагують на них діти, батьки, педагоги. Що дітям сподобається – залишити в меню.

Зараз хітом у тих 150 школах, де взялися в якості експерименту готувати «за Клопотенком», топстравами є суп «Мінестроне» – овочі на овочевому бульйоні, нагетси з журавлиним соусом та салат «Фалафель» – буряк, макарони-“метелики”, зелений горошок.

«Частина шкіл вже почали робити, частина думають і пробують робити вигляд, що роблять, «під шумок», а ще хтось стогне, що натерти сухариків в буряк – це дуже складно. Для дітей не мають значення технологічні процеси, для них важливі нові смаки і новий вигляд страв, тоді вони будуть стояти в черзі в їдальню. А в нас така мета – щоби вони радісно в цій черзі стояли. Тому ми штовхаємо зміни і будемо штовхати, і скажу вам, що шляху назад немає», – звернувся до учасників зустрічі Клопотенко.

Читайте також:  Діти починають брехати: вчитель пояснив, чому мобільні телефони в класі – завжди погана ідея

Експерт повідомив, що на початку жовтня запланована зустріч з приводу нового харчування у школах України з Міністерством освіти та Міністерством охорони здоров’я. Йдеться передовсім про зміну норм харчування, введення до переліку дозволених нових продуктів – як-от спецій.

«У нас харчування в школах на смак і на вигляд з 1970-х, а пропонуємо його ми дітям у 2019-му. З цим ми настільки відстали від дітей, які в 10 років знають, що таке рукола, і обирють чаї з імбиром, що повертатися до аргументації необхідності змін, очевидно, немає сенсу», – зазначив Євген Клопотенко.

В найближчі два тижні, перед «міністерською» зустріччю, Клопотенко і команда мають намір створити батьківську мережу у Вайбері, яка дозволить комунікувати з приводу нового харчування. А поки готовий відповідати на запитання в Інстаграмі – писати можуть всі учасники процесу. З Департаментами освіти в містах у Клопотенка також є безпосередній зв’язок – також групи в соцмережах.

Для Франківська сьогоднішня зустріч означатиме, що всі школи міста починають поволі вводити в щоденні меню страви зі збірки Клопотенка. За цим наглядатимуть з Департаменту освіти. Пілотні школи йдуть за окремою інтенсивною програмою.

Але. Спробами і вивченням смаків споживачів цього навчального року зміни, очевидно, і обмежаться, повідомив Ігор Максимчук. Оскільки в Департаменті не збираються змінювати вартість харчування у школах міста. Відтак підприємцям, які перемогли на тендерах за умови найменшої ціни на стандартне харчування, доведеться балансувати в межах визначеного набору продуктів і сталої вартості страв.

Що стосується харчування пільговиків, то, як запевнив Максимчук, поділу не буде – всі діти отримають фалафель і мінестроне, якщо їх вирішать приготувати у шкільній їдальні. У Франківську наразі з 28,4 тис. учнів коштом міського бюджету харчуються майже 8 тис. дітей.

Читайте також:  Відома співачка з Прикарпаття презентувала запальний кліп

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.