facebook

Великий адронний колайдер: частинки зіштовхнули на рекордно новій швидкості

Вчені використовують зібрані дані для подальшого калібрування коллайдера.

 1627314



Великий адронний коллайдер сьогодні розігнали до рекордної для всіх існуючих прискорювачів частинок потужність в 13 ТеВ для зіштовхування пучків протонів, повідомляє прес-служба CERN.

Фахівці CERN вже встигли завершити калібрування і наладку колліматорів – пристроїв, які фокусують і направляюти пучки частинок, і вчора керівництво головної прискорювальної організації Європи прийняло рішення почати зіткнення частинок.


Перші експерименти були успішно проведені сьогодні вночі, і вченим вдалося отримати знімки і дані про зіткнення протонів на детекторах ALICE, CMS, LHCb і ATLAS.

Цілі перезапуску Великого адронного колайдера

Сьогодні зіткнення пучків протонів продовжаться, і вчені використовують зібрані дані для подальшого калібрування БАК та перевірки систем безпеки прискорювача. Перші “справжні” наукові дані, як і планувалося раніше, будуть отримані на початку червня.

 

Фізики сподіваються, що потужніші пучки дозволять отримати уявлення про нову фізики, що лежить за межами так званої Стандартної Моделі. Головним досягненням коллайдера стало відкриття бозона Хіггса – частинки, яка відповідальна за наявність у часток маси.

Читайте також:  Вчені знайшли людину, яка виробила антитіла на COVID-19 ще в 2003 році

Шукайте деталі в групі Facebook