facebook

Вища зарплата і комфорт: Українські заробітчани знайшли варіант кращий за Польщу

Польські садівники відзначають дефіцит робочих рук через масовий відтік українців, які за минулі 20 років зробили Польщу одним зі світових лідерів із садівництва. Українські заробітчани все частіше стали віддавати перевагу Німеччині, в якій більш висока заробітна плата.



Про це пише видання Антикор.

Сайт seeds.org.ua з посиланням на дані EastFruit повідомляє, що відтік українських працівників з Польщі до Німеччини вже активно проходить, але може збільшитися з початку наступного року. Це пов’язано з тим, що в Німеччині заплановано підвищення квот на тимчасове працевлаштування для робітників із країн, які не є учасниками Євросоюзу.

Головна причина відтоку з Польщі українських заробітчан, які займаються прибиранням садів і городів – більш висока заробітна плата в Німеччині.

Крім того, українці стали віддавати перевагу Німеччину через більш високого рівня безпеки: вони впевнені в сумлінності німецьких роботодавців.

Також популярні причини вибору на користь Німеччини – комфортні умови для проживання і більш легкий графік роботи.

У польських виробників ягід і фруктів серйозна стурбованість, що в наступному році буде велика нестача робочих, що понесе за собою збитки при виробництві. Адже багато українців воліють залишатися працювати на батьківщині.

Вже на сьогоднішній день місячна заробітна плата (без податків і витрачених коштів на проживання та харчування) садового працівника в провідних українських господарствах в середньому становить 600-700 євро. А подальше зростання зарплат з метою стимулювання роботи в Україні призведе до падіння позицій польських фруктів на світовому ринку.

Все більша кількість польських власників садів шукають працівників серед жителів країн Центральної Азії: таджиків, узбеків, киргизів. Нерідко беруть на роботу і в’єтнамців.

Читайте також:  Масштабна ДТП у Львові: Honda після зіткнення вилетіла на тротуар та збила жінку з дитиною (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.