facebook

День учителя в Україні: батькам складають списки, а серед подарунків – консервовані шкарпетки

Цього року в українських школах педагогам на День вчителя збираються дарувати сертифікати на ювелірні прикраси або купівлю продуктів у супермаркетах, дорогий лікер чи віскі. А в інтернеті пропонують купити “Консервовані шкарпетки для вчителя” чи пивний набір із закускою. Самі вчителі не відмовляються від презентів, а в деяких навчальних закладах адміністрація школи навіть виписує “наряд” – скільки і чого зібрати. Детальніше у матеріалі OBOZREVATEL.

Батьківські бої


День вчителя будемо відзначати в першу неділю жовтня, а батьки у школах вже навіть встигли пересваритися через подарунки. Частина батьків виступає категорично проти будь-яких поборів, інші – за подарунки. У батьківських чатах спалахують неабиякі бої.

“На подарунки класному, завучу і директору зажадали здати по 250 грн. Дарувати будуть конверти із грошима, як зазвичай. Я обурилася, бо вважаю, що це корупція. Так мене заклювали матусі, дійшло до образ. Тому з принципу здавати ні копійки більше не буду”, – обурюється мама Оксана Савченко зі Львова.

А у столичній школі біля НСК “Олімпійський” у центрі батькам адміністрація просто віддає розпорядження – скільки здати. “На чергову потрібно зібрати в класі 1500 грн, на директора і завуча по 2500 грн. Це приблизно по 250 грн з носа. Так у нас запропонували технічці подарувати дорогий “Бейліс”, мовляв, вона любить”, – обурилася мама учениці Вікторія.

У Києві в одному з ліцеїв класний керівник передала батькам список, кого вони мають привітати. “На вчителя інформатики ми повинні зібрати 1000 грн плюс квіти. Вчительці української мови теж 1000 грн і шампанське. А на директора – 1500 грн. Це не рахуючи класного керівника. Багато хто згоден, тому що бояться, клас же випускний”, – скаржиться Інна Колесник.

Читайте також:  “Ми дійшли до того, що учителів немає” – ІГОР ЛІКАРЧУК

Поки вчителі не перестануть брати – нічого не зміниться
Співзасновник відомої групи “Батьки SOS” Олена Бондаренко вважає, що звичка робити подарунки вчителям у школі зникне тільки тоді, коли самі вчителі перестануть їх брати.

“У нас у групі з’явилася реклама від одного державного банку. Там пропонувалася послуга – як можна швидко збирати гроші батькам для ремонту школи, для допомоги завучу, буквально 24/7. Самі батьки пояснили банку, що таким чином він закликає до корупції у школі. Вони зрозумів свою помилку і вибачилися. Також була спроба від мережі супермаркету запропонувати батькам для подарунків сертифікат. Теж батьки обурилися. Але я все чекала – коли ж виступлять самі вчителі. Адже у нас дуже багато різних асоціацій, які могли б теж заявити свою позицію. Ні, жодної думки не було”, – каже Бондаренко.

На жаль, у нас тільки зрідка директори забороняють батькам і вчителям перетворювати День вчителя на парад подарунків. Більшість заплющує на це очі, а дехто заохочує це і вимагає собі якихось грошових підношень.

Сертифікати, шкарпетки та дорогі букети
Ну а поки в багатьох школах країни представники батьківських комітетів бурхливо обговорюють, що ж такого оригінального подарувати педагогам.

Наприклад, вчителю фізкультури і чоловікам-вчителям купують “букети” з пивної закуски – ковбаски, сосиски, горішки. Дехто не соромиться дарувати навіть алкоголь – хороший віскі.

Практичні батьки зупиняють свій вибір на подарункових сертифікатах у магазини – парфумерія або навіть у ювелірні магазини. Зазвичай вибирають сертифікат на суму від 300 до 2000 грн.

Маркетинг також не відстає від попиту. В інтернет-магазинах відбою немає від пропозицій. Наприклад, за 390 грн можна купити “Консервовані чоловічі шкарпетки” в бляшаній банці. Або набір із пряників у вигляді букета за 250 грн.

Читайте також:  Сумний першовересень: Школи Франківська зустріли навчальний рік порожніми

Вчителям пропонують дарувати набір гаманців за 700 грн, або кавовий набір за таку саму ціну. Є і пивні набори – пара пляшок пива і закуска за 1400 грн. Для вчительок – набір із мартіні і сиру або шоколаду, за 1200 грн.

Але в сільській місцевості батьки практичніше підходять до вибору презентів. “У нас вчителька початкових класів не так давно приїхала в село, вона молода, з дитиною. І вона попросила батьків подарувати їй мішок картоплі і трохи дров. Реально, для неї це дуже важливо. Ну, ми зробили”, – каже мама першокласника з Харківської області.

Як завжди, вчителі у престижніших школах просять батьків скинутися на iPhone, планшет. Часто просять купити у клас хороше вчительське крісло з ортопедичною спинкою.

Що стосується квітів, то вони вже подорожчали, а у п’ятницю ціни взагалі злетять на 20-30%, як кажуть самі продавці. Зараз букет тюльпанів (11-15 штук) коштує від 250 грн. Троянди продають по 20 грн, букет хризантем коштує 250-300 грн, а за одну хризантему просять 20-25 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.