facebook

У 2020 році підвищать зарплати, перш за все, тим освітянам, які отримують “мінімалку”

У 2020 році міністри мають намір підвищити зарплати, перш за все, тим освітянам, які отримують “мінімалку” і поступово обіцяють дійти до анонсованого раніше збільшення заробітних плат усім вчителям.



Про це розповіла міністерка освіти Ганна Новосад у “Сніданку з 1+1”.

“Мета дійти до 2023 року з мінімальним окладом в чотири прожиткові мінімуми, вона нікуди не поділася. Це та норма, яка прописана в законі про освіту, яку ми однозначно маємо виконати. Так, дійсно попередній уряд ще в липні ухвалив відповідну постанову про підвищення від січня заробітних плат, проте підписана вона була і вступила в чинність наприкінці серпня. Власне попереднім урядом не була врахована при підготовці проєкту бюджету. Тому, коли ви дивитеся на проєкт Бюджету на 2020 рік, не бачите там того очікуваного підвищення, тих додаткових коштів, які би мали йти на підвищення заробітних плат”, – пояснила вона.

Разом з тим, Новосад переконує, що наразі Міносвіти разом з Мінфіном та з прем’єр-міністром працюють над тим, щоб до другого читання знайти компромісне рішення і закласти до проєкту Бюджету-2020 певне підвищення.

“Можливо, не в тому обсязі, яке передбачає чинна постанова, адже це додаткових 20 млрд до того бюджету, який вже є. Але ми працюємо над пошуком якогось оптимального варіанту”, – наголосила міністерка.

Передусім, за її словами, слід виправити ситуацію із заробітними платами для тих категорій освітян, які зараз отримують “мінімалку”. Це, передусім, вихователі дошкільних закладів освіти, а також майстри виробничого навчання і молоді вчителі.

“Моя особисто мета, щоб ми вже до другого читання проєкту Бюджету на 2020 рік, це до початку листопада, знайшли певне рішення, принаймні для цих категорій і заклали певні кошти на 2020 рік. Це те, над чим ми зараз працюємо”, – зауважила Ганна Новосад.

Читайте також:  Скільки отримують вчителі: зарплата педагогів у 2023 році

Разом з тим, за словами міністерки, розраховуючи зарплату вчителів, вона би не прив’язувалась до прожиткового мінімуму, адже ці показники дуже часто не відображають в реальному житті дійсний стан економіки, вони “є радше номінальними”.

“І враховувати їх при розрахунку заробітної плати не завжди є доцільним”, – підсумувала Новосад.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.