facebook

Це неймовірно! Світло 70-80 копійок за кіловат, газ максимум 3 гривні за куб, реально

Україні потрібна енергетична доктрина. Може, краще підтримувати атомну енергетику, яка дає найдешевшу електроенергію, або, може, дотувати шахти, щоб шахтарі працювали в кращих умовах?



Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів Ігор Коломойський.

«Для початку порахуймо цифри — скільки коштує електроенергія, скільки коштують наші люди. Переводимо шахти державні на прямі контракти з «Центренерго», встановлюємо ціну вугілля — вона сьогодні 2500-2400 грн за тонну, а реально обґрунтована вартість — 1200-1500. Але навіть якщо по 2 000 брати, нічого страшного, це приблизно 80 доларів. З однієї тонни вугілля виходить 2290 кВт/год.

Беремо 80 доларів і ділимо на 2290 кВТ/год електроенергії. Виходить 3,4 центи. Ділимо на 0,85 — це співвідношення вартості вугілля і вмісту вугілля в структурі собівартості за умови виробництва «Центренерго» близько 770 мільйонів кіловат на місяць. Собівартість кіловат/години теплової енергії буде в такому випадку 4 центи — тобто 1 грн, за ціни 80 дол. за тонну вугілля.

Сьогодні люди платять 1 грн 05 копійок за кіловат при співвідношенні у нас 50% атомна генерація, 45% — теплова і 5% гідро. Треба змінити політику, зробити 55% атомну генерацію і зменшити теплову до 40%, тоді собівартість знизиться. Середня собівартість кіловата електроенергії з інвестскладовою зараз становить 59 копійок.

Воднчоас все пронизано корупцією в енергетиці, від початку і до кінця, і якщо прибрати корупційну складову, і вибудувати робочу систему, тариф цілком реально знизити з 1 грн 05 копійок до 70-80 копійок», — заявив Коломойський.

«Газ. Максимум 3 тис. грн ціна повинна бути за 1000 кубів, удвічі менше, ніж зараз. Я просто розумію, скільки собівартість газу, скільки інвестиційна складова, і яка має бути ціна. Я сказав 3 тис. — це вже з інвестиційною складовою. Вітренко говорив про 200 дол. з інвестиційною складовою. Головне, що ми повинні прибрати корупційну складову, як у крючкових і кононенків», — додав олігарх.

Читайте також:  В області виділять додаткові 3,5 мільйони на соцзахист – люди масово просять допомоги від влади

«Коболєв і Вітренко в порядку. Які цілі і завдання перед ними ставили, вони такі і виконували. Так, «Нафтогаз» заробив 50 млрд за рік за чинним планом. А скільки населення пограбовано новими тарифами? На яку суму? А скільки українців виїхало з країни через те, що «Нафтогаз» заробив? А скільки коштує одна людина, яка виїхала? Коли з СРСР поїхав мільйон євреїв, Радянський Союз припинив існування. У скільки оцінюємо інвестиції у виховання і освіту одного радянського єврея? У 100 тисяч оцінюємо? Значить, виїхало 100 млрд з країни, ось який збиток. Ну 100 тис. треба мінімум витратити, щоб одну людину вигодувати, виростити, дитячий сад, піонерія, комсомол, університет, завод, армія.

Скрізь ж треба його годувати, одягати, взувати, все ж безкоштовно. Лікувати треба. В результаті він потім бере і їде. А скільки українців виїхало? 10 мільйонів? Українцям країни Заходу відкривають всі двері — порядні, культурні, працьовиті громадяни.

У 100 тисяч давайте оцінимо виховання і навчання за кожного, скільки буде? Трильйон доларів — ось це наші тільки втрати робочої сили за 28 років, і нам це ніхто не компенсує. І ми повинні припинити втрачати людей, і наша країна повинна бути спрямована на це завдання», — акцентував Коломойський.

«З якого дива змушують бізнес платити за зелену енергетику, яку будує не держава, а великі приватні компанії, які на цьому наживаються і яким держава відшкодовує 15-16 центів за кіловат-годину? Потрібна доктрина.

Може краще підтримувати атомну енергетику, яка дає найбільш дешеву електроенергію, або, може, дотувати шахти, щоб шахтарі працювали в кращих умовах?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.