facebook

“Таких як він не…”: Сенцов вразив своїми словами про Зеленського. Не став мовчати

Колишній політв’язень РФ Олег Сенцов поки не має відповіді на запитання, чи зможе Володимир Зеленський вибудувати систему країни так, щоб вона стала новою, а не залишилася ширмою для того, що відбувається нині, про це він розповів у інтерв’ю, виданю Новое время.



“Мене часто запитують, що я думаю про президента Зеленського. Головне, що я про нього зрозумів наразі, що у своїх намірах він щирий. А таких щирих президентів у нас ще не було. Він робить речі, може, навіть не помилкові, а несподівані. Його критикують. Питання в тому, наскільки він зможе вибудувати зараз всю систему країни, чи буде вона новою, чи залишиться ширмою для того, що є зараз. Це головне для мене питання, і відповіді на нього у мене поки що немає”, – зауважив Олег Сенцов.

Як зазначив екс-вязень, Кремля – Тепер я багато спілкуюся з європейськими лідерами — політичними, громадськими, журналістами. Вони як і раніше готові нам допомагати, стурбовані нами, як інтелігентні виховані люди стурбовані проблемами безробітних і бездомних. Але ми повинні розуміти просту річ: крім нас самих наші проблеми ніхто не вирішить.

Мені не подобається, що наша країна так часто при цьому виступає в ролі жебрака. Ми просимо: допоможіть, а самі ніби нічого не повинні. Але ніхто не зробить за нас домашню роботу. Ми не повинні зараз проситися до них за спільний стіл, ми повинні досягти такого рівня, щоб нас запросили — ось ваше місце, сідайте до нас. Ми щойно почали перебудовуватися, але у мене ніколи не було романтичних очікувань, я оптиміст: бачу мету, потрібно йти. Нехай і важко, довго, але ми дійдемо.

Читайте також:  В УПЦ МП пояснили, чому митрополит Онуфрій не вшанував воїнів АТО

Усі свої виступи в Європі я присвячую українським політв’язням і російській агресії в Україні. Моя в’язниця — це минуле, а в нас багато невирішених питань у майбутньому. Не забудьте, ми обміняли всіх медійних політв’язнів, але у нас в російському полоні ще під сотню нікому не відомих людей і мінімум 227 на Донбасі. Сотні тисяч заручників у Криму. І я з кожною людиною, від якої там хоч щось залежить, про це говорю.

Глобально я розповідаю про протистояння з Росією. У Європі не розуміють, що таке Росія, як думає російський народ, у мене є що розповісти. Про це я говорив з Еммануелем Макроном, з керівництвом ПАРЄ. Я завжди намагаюся виводити розмову в конкретику, ставити, можливо, незручні питання.

З Макроном ми говорили довго. Я говорив про Путіна, про Росію, питав, чи розуміє він, з ким має справу і які його справжні цілі. Чи вірить він йому. І так, він розуміє, але і ми повинні зрозуміти, що він президент Франції, а не України. У нього свої завдання, зараз він намагається стати локомотивом нової Європи. Те саме і з ПАРЄ, учасники якої прагнуть повернути Росію в діалог і впевнені у правильності цього рішення,- резюмував він.

Нам, українцям, це не подобається, але нам доведеться працювати з цим як з даністю. Ми можемо влаштовувати демарші, можемо тролити їх у парламенті, але користі буде мало, від нас у світовій політиці мало що залежить. І вихід один: ставати сильнішими. Тому що політика — це річ досить цинічна. Ти — мені, я — тобі. Ми тобі допоможемо — для чого? Щоб ти міг допомогти потім нам. Тому поки ми не станемо сильними по-справжньому, коли з нами почнуть рахуватися не лише у військовому плані, а й в економічному, нам складно надати нашому голосу ваги.

Читайте також:  Їв халву і пив кефір: Зеленський зустрівся з бізнесменами у Маріуполі (фото, відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.