facebook

Іран судить журналіста США за шпигунство

Закритий процес над кореспондентом видання Washington Post відкрився в Тегерані, незважаючи на тиск Держдепартаменту США.

1630264



У Тегерані за закритими дверима розпочався судовий процес над журналістом газети Washington Post, якого затримали майже 10 місяців тому за звинуваченнями у шпигунстві.

Джейсона Резаяна, який має подвійне американське та іранське громадянство, влада Ірану звинувачує в тому, що він передавав інформацію “ворожим урядам” і був причетний до “антиіранської пропаганди”.

Редактор газети Washington Post назвав судовий процес над журналістом ганебним і гостро скритикував рішення проводити його в закритому режимі.

Якщо пана Резаяна визнають винним, йому загрожує 20 років ув’язнення.

Слухання відбуваються в одному з судів Тегерана, де зазвичай розглядають політичні або дотичні до національної безпеки справи.

Як повідомила інформаційна служба IRNA, в перший день суду пан Резаян був у судовій залі кілька годин, після чого засідання відклали. Поруч із ним на лаві підсудних сиділа його дружина Єганех Салехі і ще одна жінка, за повідомленнями, фотожурналіст.

Жодних деталей про висунуті пану Резаяну звинувачення не повідомляється.

“Білий дім не заспокоїться”

Уряд Ірану не коментує справу американського журналіста, але видання Washington Post оприлюднило гостру заяву про свого співробітника.

“Ганебним і несправедливим діям у ставленні до Резаяна нема кінця, – сказав у заяві виконавчий редактор газети Мартін Берон. – Тепер ми дізнаємося, що його суд буде закритий для світу, а відтак він буде закритим для увагу, якої заслуговує. У цій системі немає ні крихти правосуддя, а в той таки час вирішується доля порядного невинного чоловіка”.

Газета вказує на те, що пана Резаяна заарештували без висунення звинувачень і утримували в горезвісній тегеранській тюрмі Евін, де він багато місяців провів у ізоляції і без належної уваги лікарів.

Читайте також:  Штрафи до 1000 євро: в Італії посилили контроль за дотриманням карантину

Адвокат пана Резаяна Лейла Ахсан сказала державним іранським ЗМІ, що йому висунуто звинувачення “в шпигунстві, співробітництві з урядами ворожих держав, зборі засекреченої інформації і поширенні антиіранської пропаганди”.

 Разом із журналістом затримали і його дружину

Його брат Алі сказав ВВС, що такі звинувачення не мають жодних доказів чи підтверджень.

“Вони ретельно підбирали інформацію, щоби знайти бодай щось, у чому його можна було би звинуватити і таким чином знайти підстави для такого тривалого утримування під вартою”, – сказав брат Джейсона Резаяна.

Він додав, що американська влада доклала багато зусиль, щоб не допустити суду над журналістом.

За словами кореспондент ВВС при Державному департаменту Барбари Плетт-Ашер, американські урядовці неодноразово порушували справу журналіста під час переговорів з Іраном про його ядерну програму, однак відмовилися пов’язати ці дві справи.

Родичів ув’язненого журналіста трохи розрадили нещодавні слова президента США Барака Обами, який сказав, що Білий дім не заспокоїться, допоки пан Резаян не повернеться безпечно додому, додає наш кореспондент.

Пан Резаян очолював бюро Washington Post у Тегерані від 2012 року.

Його дружину заарештували разом із ним у липні минулого року, однак через два з половиною місяці її звільнили під заставу.

Наразі незрозуміло, коли відбудеться наступне судове засідання процесу над журналістом.

Головний суддя

Суддя, який головує на слуханнях, Абулгассем Салаваті відомий присудженням суворих покарань. Правозахисники звинувачують його в тому, що він особливо жорстко карає журналістів і громадських активістів.

Цей суддя отримав прізвисько “суддя смерті” за винесення кількох смертних вироків після антиурядових протестів опозиції за результатами виборів 2009 року.

Він зажив слави у 2006 році, коли засудив двох підзахисних до смертної кари за вбивство судді, що виніс вирок 15 років тюрми відомому в Ірані журналісту.

Читайте також:  Українець на балконі в Італії приголомшливо зіграв мелодію «Чорнобривців» (Відео)

Відтоді пан Салаваті або головував, або засідав на судових процесах кількох видатних політичних діячів, зокрема дочки колишнього президента Акбара Хашемі Рафсанджані.

У січні 2009 року він визнав винними в змові з американським урядом проти Ірану чотирьох представників програми запобігання ВІЛ.

Джерело: Армен Шахбазян, Служба Моніторингу ВВС

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook