facebook

Дмитрів день: чого не можна робити 8 листопада

8 листопада православні віряни відзначають Дмитрів день.

Цього дня вшановують пам’ять великомученика Димитрія Солунського, який прийняв мученицьку смерть за християнську віру, пише Обозреватель.

Хто такий Димитрій Солунський?


Дмитро Солунський, також відомий як Мироточець, – християнський святий-великомученик із грецького міста Солунь (Салоніки), який за віру був проколотий списами.

Відомо, що жив він за часів імператора Діоклетіана. У житії його сказано, що батьки Димитрія спочатку були таємними християнами і після народження сина відразу ж його охрестили в домашній церкві, а потім намагалися виховувати в благочесті та вірі.

Не знаючи про християнську віру Димитрія, римський імператор призначив його проконсулом Фессалонікійської області. Замість того, щоб переслідувати християн, Димитрій на своїй посаді відкрито навчав мешканців міста християнської віри та викорінював ідолопоклонство й поганські звичаї.

Коли про це дізналася влада, святого Димитрія кинули до в’язниці і прохромили списами. Тіло святого римляни кинули на поталу звірам, проте побожні солуньські християни підібрали і поховали його.

Дмитрів день 2019: що потрібно робити в цей день

У Дмитрів день з іменинами вітають усіх Дмитрів.

Крім того, цього дня у народі було заведено пити пиво: “У Дмитрів день і горобець під кущем пиво варить”.

Також заведено було одягатися тепло – вважалося, що це врятує від злих морозів взимку.

Дмитрів день 2019: чого не можна робити в цей день

У Дмитрів день традиційно не дозволялося працювати.

Також у цей день не можна оминати увагою покійних родичів. Причому їх не тільки поминають за святковим столом і замовляють службу в церкві (хоча б просто ставлять свічки у храмі), але ще й залишають на ніч їм воду і новий рушник: щоб спочила душа могла напитися або помитися.

Читайте також:  Яблучний Спас 2020: що категорично не можна робити в Преображення Господнє

Причому обід цього дня подають увечері, оскільки приходу душ чекають після настання темряви. Від кожної страви відкладають по ложці в окремий посуд, залишаючи його потім під іконою або в іншому “урочистому” місці.

Головні прикмети і забобони на Дмитрів день

Дмитрів день означав закінчення сезону сватання. Напередодні різдвяного посту і подальших свят лише до цього дня дозволялося засилати сватів. У народі казали: “До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра не буде такою”.

За прикметою, Дмитрів день знаменує прихід зими: мовляв, святий Дмитро закриває землю золотим ключем до приходу святого Юрія (6 травня). Наші пращури казали: “На Дмитра зима на тин лізе”.

Якщо цей день видавався сніжним і морозним, то й весни чекали холодної та сніжної: “Коли Димитрій по снігу, то й Великдень – по снігу, а Димитрій по голу, то й Великдень по тому”.

Якщо зоря була багряною, то чекали вітряної погоди, а холод означав, що скло на вікнах запотіє.

У деяких країнах на Дмитрів день ворожать на гостях: якщо першим у цей день до оселі зайде людина заможна і добра, то й рік буде прибутковим.

Дмитрій відкрито навчав християнської віри та викорінював ідолопоклонство й поганські звичаї

У народі говорили, що в ніч на Дмитрів день нечисть краде з неба місяць, щоб видоїти його як корову.

Що можна просити у Дмитрів День

У Дмитрів день просять:

– про надання допомоги під час військових дій,

– про зцілення хвороби очей,

– про дарування терпіння і мужності,

– про прозріння сліпих.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.