facebook

Rzeczpospolita: Лікарі з України не хочуть працювати в Польщі

Спрощення процедури підтвердження дипломів не переконує медиків працювати в Польщі, вони їдуть на Захід.



Президент Білорусі Олександр Лукашенко радить польській владі замість переманювання білоруських лікарів подбати про своїх. А діячі Спілки українців Польщі делікатно натякають, що їхні медики теж мають більш привабливі напрямки для еміграції. Запропонованого у законопроекті про професію лікаря і дантиста спрощення процедури визнання дипломів медичних спеціалістів з-за меж Євросоюзу може не вистачити, щоб закрити нестачу кадрів у польських лікарнях, — пише Rzeczpospolita.

Міністерство охорони здоров’я Польщі додало до закону про лікарську професію положення про визнання тимчасового права виконання професійних обов’язків для дипломованих лікарів з-за меж ЄС, які ще не підтвердили свою освіту в країні. Як пояснила прес-секретар міністерства Сильвія Вонджик, таке тимчасове право буде обмежене переліком дозволених професійних обов’язків. Воно буде діяти лише п’ять років. Також вона додала, що лікар з країн, які не входять в ЄС, повинен буде пройти практичний курс навчання, який буде тривати не довше ніж 12 місяців. На практиці, директор медичного закладу зможе найняти, наприклад, хірурга з України чи Білорусі й дозволити йому асистувати при операціях. Такі зміни обурили польських лікарів. Доктор Ярослав Білінський з Окружної спілки лікарів у Варшаві наголосив, що вони були внесені в законопроект без відома його організації.

Голова Спілки українців у Польщі Петро Тима визнає, що криза й війна в Україні змушують громадян замислитися про еміграцію. Але спеціалісти все частіше обирають Велику Британію, Німеччину, Канаду, США, а також країни Азії. «Польща має перевагу з огляду на мову, близькість чи розуміння ринку. Але лікарі з України частіше думають про роботу в приватних клініках, націлених на обслуговування українських іммігрантів, яких тут досить багато», – сказав Тима. «Пропозиції державних лікарень їм не здаються привабливими. Я б не розраховував на приплив лікарів з України на польський ринок праці», – додав він.

Читайте також:  Калькулятор життя в Польщі: якими є витрати на найнеобхідніше

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.