facebook

“Це Боже диво!” Голос донечки вивів українця із тривалої коми

Житель Івано-Франківська Олег Якуц, який понад два тижні провів у комі після операції на руці, нарешті прийшов до тями.

Про це OBOZREVATEL повідомила його дружина Іванна Бутницька-Якуц. Дивовижна подія трапилася 10 листопада.

“У неділю вранці Олег почав розпізнавати людей і кивати головою, відповідаючи на запитання!” – розповіла Іванка.

За словами жінки, стан Олега поступово покращується, незважаючи на застійну пневмонію, яка виникла як ускладнення після підключення до апарату штучної вентиляції легенів.



“Він уже навіть пива просив! А ще активно роздає завдання лікарям – те принести, те забрати, ліжко пересунути. Знаєте, що він у мене запитав найперше? “Котра година?” – сміється Іванка.

У те, що трапилося, не можуть повірити і самі медики. Вони досі не встановили причину наркотичної коми, хоча й визнають факт гіпоксії головного мозку, каже франківчанка.

“Це було Боже диво, боротьба і добра і зла не у переносному, а у прямому значенні! Але ми перемогли!” – переконана жінка.

Довідка. Кома – загрозливий стан між життям і смертю, що характеризується повною втратою свідомості, розладом важливих функцій – кровообігу, дихання, обміну речовин, відсутністю рефлексів, реакції на подразники.

Виникнення коми спостерігається при значних ураженнях верхнього шару кори головного мозку, в якому містяться клітини, що відповідають за діяльність вищої нервової системи, здавлювання або пошкодження центрів мозку, відповідальних за активацію клітин кори. Такі патологічні зміни можуть бути спровоковані гострим порушенням мозкового кровообігу, травмами і запальним ураженням нервової системи, несприятливим перебігом соматичних захворювань або важкими екзогенними інтоксикаціями.

Гіпоксія (Кисневе голодування) – патологічний стан, під час якого тканини і органи недостатньо насичуються киснем або кисню достатньо, але він не засвоюється тканинами. Внаслідок цього у життєво важливих органах розвиваються незворотні зміни. Найчутливіші до кисневої недостатності центральна нервова система, м’язи серця, тканини нирок, печінки.

Читайте також:  Відома українська акторка захворіла на коронавірус

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.