facebook

Кабмін наважився! Пішли на радикальний крок: такого в Українці ще не було

Для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде скористатися не тільки своїм електронним підписом, а й ввести пароль зі свого смартфона.



Для реєстрації угод з нерухомістю тепер потрібно буде не тільки електронний підпис, а й SMS-пароль. Це стане ще одним кроком для боротьби з рейдерством в Україні, повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

“Одним із способів рейдерства нерухомості є злом комп’ютерів реєстраторів (наприклад, нотаріусів). Заразивши комп’ютер реєстратора, зловмисник від його імені переписує майно жертви. До речі, привіт всім, хто вважає, що цифрові підписи на “захищених носіях” – це надійно. Сподіваюся, до цих “флешок” ми ще доберемося”, – написав Дубілет.

Він зазначив, що якщо жодного злому не було, і реєстратор сам зробив незаконну дію, він міг завжди сказати, що його комп’ютер зламали. Тому для боротьби з цією проблемою держава планувала змусити реєстраторів купувати складний і дорогий програмно-апаратний комплекс і встановлювати його на кожен комп’ютер.

Дубілет заявив, що йому ця ситуація нагадала Інтернет-банки 10-річної давності, коли люди ставали жертвами вірусів і втрачали гроші, а банки постійно просили їх оновлювати антивіруси.

“Але потім відсоток шахрайства різко впав. Чому? Правильно, завдяки другому фактору авторизації, або, простіше, SMS-паролям”, – написав Дубілет.

Він додав, що для захисту операцій з нерухомістю додасться авторизація ще і через смартфон.

“Приблизно з такими аргументами я переконав колег згорнути дорогу програму захисту і замість цього зробити другий фактор авторизації. Хіба що замість витрат грошей на SMS-паролі я запропонував Google Authentificator. На щастя, він безкоштовний. Тепер для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде скористатися не тільки своїм електронним підписом, а й ввести код зі свого смартфона. Зламати і комп’ютер, і смартфон одночасно фактично неможливо”, – зазначив Дубілет.

Читайте також:  Жінка сповзла по стінці авто: Молодик побив фельдшерку, яка приїхала на виклик

Також він зауважив, що введення цього доопрацювання зайняло більше часу, ніж він очікував.

“Поки другий фактор є опцією (користуючись нагодою, запрошую всіх реєстраторів негайно її активувати!). Але я сподіваюся, що незабаром Мін’юст зробить її обов’язковою для всіх без винятку”, – резюмував Дубілет.

Також, за його словами, в Україні скасують трудові книжки – тепер вся інформація про стаж роботи громадянина буде зберігатись в електронному вигляді.

При цьому він наголосив, що за бажанням громадянин може продовжувати зберігати трудову книжку та просити роботодавця робити там записи.

“Ми намагаємося зробити дуже просту річ – ми не скасовуємо трудові книжки, а робимо їх опціональними. Тобто якщо ви хочете, ви можете мати трудову книжку і можете просити вашого роботодавця поставити туди штамп, але це стає не обов’язковим. І багато людей насправді будуть щасливі, якщо їм не потрібно буде мати ці трудові книжки”, – впевнений Дубілет.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.