facebook

Віддавши данину пам’яті, ми станемо сильніші…(ФОТО)

Військовослужбовці Збройних Сил України разом із канадськими, американськими, британськими та литовськими воїнами взяли участь у церемонії з нагоди Дня Пам’яті. Церемонія відбулась на території базового табору об’єднаної оперативно-тактичної групи Україна, операція «Юніфаєр» Збройних Сил Канади, що у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Спільною молитвою  та двома хвилинами мовчання військовослужбовці різних країн  вшанували пам’ять всіх загиблих воїнів своїх Збройних Сил. Після чого кожен із них поклав до символічного хреста значок у вигляді червоного маку – символу цієї церемонії.

− Це дуже символічна церемонія для всіх, хто захищає свою землю від ворожої навали, − зазначив військовий капелан Збройних Сил Канади Іван Нагачовський. – Сьогодні ми вшанували не лише тих, хто загинув під час Першої світової війни. Ми віддали данину пам’яті і тим воїнам, які нині віддали своє життя за мирне небо своєї Батьківщини.  І тому участь українських військовослужбовців у цій церемонії має велике значення.

Розпочалась церемонія сигналом «відбій», який подається у базових таборах країн НАТО. Таким чином було символічно віддано данину тим, хто навічно отримав спокій на полях битв. Та після неї прозвучав сигнал «початок нового дня»  як символ того, що справа полеглих буде продовжена, а їх зброю підхоплять наступні покоління захисників країни.


−Ритуал проведення церемонії Дня Пам’яті єдиний для всіх країн, які його підтримують, і де знаходяться військовослужбовці Збройних Сил Канади, − наголосив командир об’єднаної оперативно-тактичної групи Україна, операція «Юніфаєр» підполковник Джефрі Тук. – І мені приємно, що військовослужбовці вашої країни долучились до неї. Це символізує єдність наших поглядів на життя і прагнення миру.
Читайте також:  Пікантні фото нової голови палацу культури в Маріуполі обурили соцмережі (фото)

Для військовослужбовців Збройних Сил Канади День Пам’яті − це почесний і урочистий ритуал. Участь в церемонії для військовослужбовців інших держав є абсолютно добровільною. Ніхто не має права примусити когось з військових носити на уніформі значок «червоного маку», це правило також розповсюджувалось і на українських солдат. Проте  багато з військовослужбовців ЗСУ, які нині перебувають на базі Міжнародного центра миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, висловили бажання взяти участь у церемонії з нагоди Дня Пам’яті.

− На мою думку, нашим Збройним Силам не вистачає подібних ритуалів, − зазначив молодший сержант військової служби за контрактом ЗСУ Андрій Шевченко. – І беручи участь в подібних заходах, ми можемо створити на їх ґрунті власні ритуали, які б об’єднували військових, демонстрували тяглість поколінь та воєнне братерство.

Нагадаємо, що церемонія з нагоди Дня Пам’яті відбувається що року 11 числа, 11 місяця, об  11 годині. Причина точного часу датується Першою світовою війною. Перемир’я, яке стало кінцем бойових дій, набуло чинності об 11 годині ранку 11 листопада 1917 року. «Червоний мак» відомий у Канаді та Співдружності як символ Дня пам’яті. Причиною цього є поема, написана в 1915 році лікарем Джон Маккрей, який служив у Франції під час Першої світової війни з Канадською артилерією. Під час своєї роботи він побачив ряди білих хрестів, які позначали місце поховання загиблих воїнів, покритих ковдрою з червоних маків. Після смерті в бою близького друга, він надихнувся написати поему  − «У Фландрійських полях».

За матеріалами: https://armyinform.com.ua

Шукайте деталі в групі Facebook