facebook

Як німець захопився Карпатами та став гуцулом

25 років тому Бьорн Штендель з Гамбурга оселився спочатку в Києві, а потім в Карпатах. І відтоді він перетворює село Лючу на таку собі Баварію.



Майже 25 років Бйорн живе в Україні. Сам із Гамбурга. Там працював у зернотрейдовій компанії. Потім у дев’яностих приїхав у Київ і закохався. І в Україну, і в майбутню дружину Олену, йдеться в сюжеті “Подробиць”.

Свій дім із Оленою Бйорн побудував на околиці Києва. Зводили будинок прикарпатські майстри з гуцульського села Люча. Вони й показали німцеві фото із карпатськими краєвидами.

“Як, як гуцул сприймаю його як свого гуцула. Він вже наш німецький гуцул”, – говорить Михайло Крим’юк, житель Яблунівської ОТГ.
Гуцульщина красою нагадує Бйорну рідну Баварію. Щоправда, дорогу тут не такі. Тож німець підлатав у селі дорогу власним коштом.

Дорога в Лючі коштувала Бьорну сорок тисяч доларів і 50 гривень.

Бйорну вдається об’єднувати українську громаду. Приміром, у боротьбі з браконьєрами. Німець побудував вольєру на кілька десятків гектарів, куди люди приносили знайдених хворих і поранених диких звірів. Для реабілітації.

Було до тридцяти оленів у вольєрі, і кабани були, і потому їх випускали в природу. Якраз ми відновили популяцію тут в нього і фазанарій був, ми відновили популяцію фазана”, – говорить Юрій Фальбільчук, лісничий Березівського лісництва.
Разом із лісничими німецький гуцул прокладає туристичні стежки та встановлює альтанки обабіч дороги. Усе – щоб привабити сюди побільше туристів.

А ще привчає українців до німецької охайності. Кілька років тому закупив сміттєві баки й оплачує машину, яка непотріб вивозить. Заохотити українців не смітити насправді просто – переконаний німець. Але для цього потрібна допомога держави.

Читайте також:  “Гуцул показав”: у Карпатах знайшли найвисокогірнішу печеру України (відео)

Німцю, якого виховували на зовсім інших цінностях, важко збагнути, чому українці не цінують красу, в якій живуть. Чому не заробляють на ній гроші. І чому не розуміють, що взаємодопомога – це насамперед – вигідно.

“Дорогие друзья, дорогие украинцы (Бйорн говорить ламаною російською) я очень люблю здесь территории я очень люблю люди что здесь живут. Сейчас они мои друзья. Я буду делать все что можно, у нас будет лучше. Будьмо, Слава Украине, Героям слава”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.