facebook

Армія сильнішає: нове озброєння для ЗСУ

Збройні Сили України розвиваються – не лише за рахунок навчань із партнерами з НАТО, але завдяки новій техніці.

Нещодавно, армія отримала перший із серії нових гелікоптерів типу РЕБ – постановник перешкод на базі Мі-8. Введенню до строю передувала значна робота на цьому борту – минулого року було завершено ремонт планерів та встановлено нові двигуни.

Цього року вже було проведено відновлення спецобладнання РЕБ, а також відбулось укомплектування гелікоптерів льотними екіпажами та бортовими операторами.

Зараз особовий склад екіпажів гелікоптерів РЕБ вдосконалює свою льотну, спеціальну підготовку та готується до бойового застосування.

Завдання гелікоптерів РЕБ – створити безпечні умови для застосування авіації в умовах ведення противником протиповітряної оборони. Баражуючи неподалік лінії фронту, постановники перешкод здатні з легкістю подавити засоби виявлення та наведення авіаційних і наземних засобів ураження ворога на глибині понад сто кілометрів. При цьому встановлене на вертольоти обладнання РЕБ однаково ефективно глушить бортові прицільні комплекси літаків й наземні засоби РТВ та ЗРВ.

Серед найближчих планів Командування — ввести до бойового складу решту вертольотів-постановників перешкод. Обладнувати їх будуть новими засобами радіоелектронної боротьби. Розглядається кілька виробників подібного обладнання. Серед них як українські, так і закордонні компанії.

Також, для ЗСУ розробили новітню зброю – «Тихий грім ST-35», або просто «Грім».

«Тихий грім ST-35» – засіб розвідки і поразки ворожих цілей, що знаходяться на значній відстані. Боєприпас за допомогою мультикоптера (він же виконує функцію ретранслятора) запускається вертикально із закритої позиції, ураження цілі відбувається також вертикальним пікіруванням на неї. Корпус виконаний із композитних матеріалів (скло і вуглеволокно).

Бойова частина розташована в носовій частині, має довжину близько 300 мм і ширину 90-100 мм. Весь комплекс – а це три боєприпаси, є одноразовими, укладається в три тактичних рюкзака вагою до 15 кг. Час розгортання комплексу не більше 15-20 хвилин.

Читайте також:  Прикарпатців просять допомогти 17-річній дівчині, яка постраждала в ДТП

В подальшому, планується взяття на озброєння ще кількох нових видів озброєння. Втім, це буде вже нова історія.




Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://www.slovoidilo.ua

https://mil.in.ua

Шукайте деталі в групі Facebook