facebook

Зустріч року. Світ готується до саміту в Парижі

У понеділок, 9 грудня, вперше за три роки пройде зустріч лідерів країн-учасниць нормандського формату. У Париж до Еммануеля Макрона приїдуть Ангела Меркель, Володимир Путін і Володимир Зеленський.

Володимира Зеленського до зустрічі в Парижі готують усією країною. Політики сперечаються про “червоні лінії” на переговорах, поступки і кордони компромісів. Зарубіжні журналісти фотографують президента для обкладинки Time. Опоненти збирають протести.

Корреспондент.net зібрав інформацію про підготовку до нормандської зустрічі.

Що відбуватиметься


Уже є розклад саміту. Розпочнеться зустріч о 17:00 за київським часом. Триватимуть переговори три години, потім запланована спільна прес-конференція.

Канцлер Ангела Меркель перед початком саміту планує провести двосторонні зустрічі із президентами України і Росії.

Путін також планує провести в Парижі двосторонні зустрічі з Макроном, Зеленським і Меркель.

Поради Зеленському

При цьому, наприклад, п’ятий президент України Петро Порошенко не радить Зеленському залишатися один на один із лідером Росії.

“Щиро радив би уникати зустрічі віч-на-віч із Путіним або, якщо це неможливо зробити, не піддаватися на його КДБ-шні маніпуляції і підлещування, гру на емоціях і недоліки президента”, – заявив Порошенко.

За словами екс-президента, Зеленському в Париж варто привезти “чергові переконливі фото-, відеокадри, супутникові знімки, російські військові квитки, паспорти, фотодокази присутності новітньої російської зброї і техніки на території українського Донбасу”.

Позиція президента

Сам Зеленський заявив, що має намір на нормандському саміті в Парижі обговорити терміни повернення східного кордону під контроль України.

“Я впевнений, що ми піднімемо питання із приводу формату і термінів передачі українського кордону під український контроль”, – сказав він.

Серед інших питань, які Зеленський планує обговорити, – проведення обміну “всіх на всіх”, виведення всіх незаконних збройних формувань і проведення місцевих виборів.

Читайте також:  Україну не запросили на саміт НАТО: в Альянсі пояснили причину

7 грудня президент проведе закрите засідання Ради національної безпеки й оборони перед зустріччю “нормандської четвірки”.

“Червоні лінії”

Опонентів президента більше турбує те, що він не буде робити в Парижі. Міністр закордонних справ Вадим Пристайко окреслив “червоні лінії” на майбутніх переговорах.

“Для нас червона лінія – зміни до Конституції. Також червоні лінії – те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; кордон (на непідконтрольній зараз території Донбасу) повинен бути українським, не можна проводити вибори, поки там перебувають озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі”, – перерахував він.

Очільник МЗС також окремо акцентував на вимозі України щодо встановлення контролю України на українсько-російському кордоні в окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

“Можна обговорювати різні варіанти, наприклад, спільний контроль з ОБСЄ. Але все одно контроль над кордоном повинен бути”, – підкреслив він.

Також міністр заявив, що принциповою позицією Києва є відсутність прямих переговорів України із самопроголошеною “владою” окупованих територій.

“Це також одна із червоних ліній, про які вже говорив президент Зеленський”, – додав він.

Заяви опонентів

Українська опозиція оголосила свої “червоні лінії” перед зустріччю в Парижі.

Серед них:

– ніяких компромісів щодо унітарної державі і ніякої федералізації;

– ніяких компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу;

– ніяких політичний дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу без виконання умов безпеки і деокупації;

– ніяких компромісів стосовно деокупації і повернення Криму Україні;

– ніякого припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

У команді Зеленського у відповідь запевняють: капітуляції не буде.

Що підпишуть?

Сторони вже погодили підсумковий документ після саміту.

“Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін, який відбувся, і пропонують прискорити роботу щодо наступного етапу обміну, включаючи ідею “всіх на всіх”. Далі лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування, і так далі.

Читайте також:  Фільм про російсько-українську вiйнy встановив новий рекорд перегнавши навіть "Сторожову заставу"

Тобто дуже короткий документ, в кінці якого у проекті написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку наступних (ініціатив). Це загальні фрази, які перетворяться на документ лише після завершення зустрічі глав держав”, – розповів Пристайко.

Міністр підкреслив, що не йдеться про принципові рішення, які змінюють черговість або зміст Мінських домовленостей.

План Б

Зеленський готовий “побудувати стіну” на Донбасі в разі, якщо мирні переговори з Росією зазнають невдачі, заявив помічник президента України Андрій Єрмак.

“Ми не будемо витрачати багато часу, якщо ми не побачимо з російської сторони бажання виконувати “Мінськ”. Ми не будемо роками чекати, ми визначили обмежений час”, – сказав Єрмак.

Він не уточнив, скільки часу готові чекати у президента, але раніше в розмовах із представниками команди Зеленського неофіційно звучало, що ясність щодо мирного врегулювання повинна з’явитися в першій половині 2020 року.

“І, безумовно, хочу сказати, що Україна зробить усе від нас залежне, щоб домогтися припинення війни і досягти миру дипломатичним шляхом. Але у нас, безумовно, є і “план Б”, – зазначив Єрмак.

За його словами, “план Б” полягає в тому, щоб “побудувати стіну і жити далі”.

“Якщо ми не побачимо сьогодні готовності з боку РФ йти до мирного процесу, до виконання Мінських домовленостей, що ж, будемо тоді не у фігуральному плані будувати стіну і жити далі. У нас є друзі, будемо залучати і переймати їхній досвід. Я маю на увазі насамперед Ізраїль”, – пояснив помічник президента.

Разом із тим він підкреслив, що команда президента зараз налаштована на успіх переговорів.

Також Єрмак повідомив, що в разі успішного проведення Нормандського саміту Володимир Зеленський має намір внести до парламенту законопроект про продовження терміну дії закону про особливості місцевого самоврядування на непідконтрольній території Донбасу.

Читайте також:  Поліцейський влаштував жорстоку різанину в столиці, п’ять трупів: нові деталі і кадри трагедії

“За підсумками цього саміту ми готові внести на розгляд парламенту законопроект про продовження дії цього закону. А на початку наступного року ми готові запропонувати зміни цього закону”, – пояснив Єрмак. Хоча раніше Зеленський обіцяв розробити новий законопроект про особливий статус Донбасу до Нового року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.