facebook

“Раптово посинів”: найотруйніша рослина України вбила дитину. Яка вона

На Чернігівщині в селі Стахорщина помер дев’ятирічний хлопчик, отруївшись корінцями рослини цикута.

Їх він скуштував, гуляючи з двома друзями. Хлопці на озері знайшли корінь, схожий на моркву, вирвали його і з’їли. Всі вони отримали отруєння. Про це повідомляє “ТСН”.

Дітей почало нудити, у них паморочилося в голові і хапали судоми, їх екстрено госпіталізували. Михайло виявився наймолодшим з хлопців, його медики врятувати не змогли.

“Хлопчик, який загинув, він посинів. Ми схопили його, щоб надати першу допомогу, на свіже повітря винесли і відкачали. Він сидів тихенько, а потім я заходжу в будинок, і з моїм сином те ж саме відбувається. Брат кричить, що з третім хлопчиком те ж саме”, – розповіла Наталія Верхуша, мама одного з отруєних.

За словами медиків, у загиблої дитини шансу вижити не було.

“Він був без свідомості. У нього були тільки поодинокі вдихи. Те, що це отруєння, сумнівів не виникало, тому що у всіх були однакові симптоми. Думали, можливо, таблетками”, – розповіла лікарка-анестезіологиня Новгород-Сіверської районної лікарні.



Пізніше стало відомо, що діти отруїлися рослиною. Стан двох інших потерпілих вдалося стабілізувати.

Цикута є однією з найбільш отруйних рослин в Україні. Належить до сімейства зонтичних, як морква з петрушкою, тільки стебло у неї порожнє. Висока, легко витягується з грунту, і отруйна навіть під час дотику.

“Найбільше отрути міститься в кореневищі. В цикуті є цитотоксин, який дуже небезпечний, він діє на центральну нервову систему і спричинює параліч”, – розповів науковий співробітник інституту ботаніки імені М. Холодного Микола Федорончук.

Читайте також:  У Франківську іномарка влетіла у тролейбус. Є травмовані

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.