facebook

New York Times: Вирок українцю Марківу виявив проникнення пропаганди Росії в суди Італії

Експертів тривожить той факт, що італійський суд прийняв як докази матеріали російської пропаганди у справі проти українця



Мало хто сумнівався у вині українця Віталія Марківа, який такою має громадянство Італії, коли італійський суд засудив його до 24 років в’язниці минулого літа. Більшість доказів його причетності до координації артилерійського удару на Донбасі, через який загинув військовий фотограф, були вилучені з його ж електронних пристроїв.

Але був великий подив, коли суд опублікував обґрунтування вироку восени, в якому серед доказів, представлених прокурорами Італії, були також матеріали пропаганди Росії, – пише New York Times.

Експерти кажуть, що включення в матеріали двох відео Russia Today і репортажу з фальшивого сайту «Русская весна» піднімає питання про те, наскільки глибоко фейкові новини після проникнення у західні ЗМІ й виборчі процеси тепер просочилися й в суди.

«Зараження за своєю природою експансивне», – сказав професор філософії й етики інформації в Оксфорді Лучяно Флоріді. На його думку, воно запросто може перекинутися зі ЗМІ й політики на судову систему. Прокурори кажуть, що не вважають матеріали Russia Today визначальними у вердикті. А присяжним не можна обговорювати, що саме переконало їх у вині Марківа. Але включання в судові матеріалів пропаганди й дезінформації не залежно від їхньої ролі викликає тривогу серед експертів й деяких політиків. Видання нагадує, що уряд України в листопаді подав апеляцію на рішення суду у справі проти Марківа. А цього місяця ліберальна італійська партія «Більше Європи» назвала суд зараженим «єрессю й упередженням».

При цьому, політики попросили Євросоюз прислати спостерігачів, щоб вони провели нагляд за процесом розгляду апеляції, який почнеться навесні. Марків, якому зараз 30 років, поїхав з Італії в Україну в 2014 році, щоб взяти участь в протестах Євромайдану. Коли почалася війна на Донбасі через кілька місяців після того, він приєднався до Національної гвардії, щоб боротися проти російських сил.

Читайте також:  В Італії зіткнулися десятки авто, є загиблі та поранені. Фото і відео

Італійські прокурори звинувачують його в тому, що він допоміг скоординувати атаку Збройних сил України проти групи цивільних. В тій групі був італійський фотограф Андреа Рочеллі, який загинув від артилерійського удару 24 травня 2014 року. За словами італійського прокурора Андреа Занончеллі, два роки розслідування не дали результату через відсутність співпраці української сторони. Але в 2016 році він через пошукову систему Google знайшов статтю італійської газети Corriere della Sera. В ньому цитувалося інтерв’ю з неназваним українським військовим, який служить на Донбасі.

«Не треба сюди приїжджати. Це стратегічна зона. Зазвичай ми не стріляємо в напрямку міст чи цивільних, але коли бачимо, що щось десь рухається, ми стріляємо з важкої артилерії. Саме це й сталося з двома журналістами й їхніми перекладачами», – говорив він.

Італійський прокурор розцінив цей епізод в газеті як зізнання попри те, що італійським журналістам зазвичай бракує точності. Коли поліція допитала автора статті, журналіст розповів, що інтерв’ю в ній було збіркою коментарів, які він почув під час розмови між солдатом і фотографом. Італійська поліція згодом визначила, що цим анонімним військовим був Марків. Після цього розмови українця з його матір’ю почали прослуховувати в пошуках доказів. Зрештою, Марківа арештували й звинуватили у вбивстві в червні 2017 року, коли він повернувся в Болонью.

Справа привернула увагу помітних юристів й швидко перетворилася на кампанію з захисту свободи преси. Сенатор від партії «Італія вперед», яку очолює Сільвіо Берлусконі, заступився за Марківа. Колишній лівий мер Мілану, який представляв дві потужні медіа-гільдії, став на бік фотожурналіста. Серед представлених доказів проти українця були відео, позначені як такі, що походили «з відкритих джерел», «з місцевих телеканалів» або були «знайдені на YouTube». Всі вони містили логотип Russia Today. Їх досі можна знайти на YouTube-сторінці російського телеканалу.

Читайте також:  Як українок в Італії роблять путанами. Дослідження тернополянки

Вирок також цитував статтю сайту «Русская весна», в якій йшлося, що МВС України нібито «змовилося» з товаришами по зброї Марківа, щоб захистити його. Стаття містила нібито «таємні українські документи», в яких нацгвардійцям наказали давати свідчення на його користь. Український уряд запевняє, що ці так звані «документи» – фальшивка. «Наш міністр внутрішніх справ особисто втрутився, щоб дати зрозуміти, що все це фейк. Дуже дивно, що суд все одно прийняв ці документи», – сказав чиновник українського посольства в Римі Ярослав Мошкола.

Прокурор Занончеллі каже, що фальшива стаття не зіграла вирішальну роль в дискредитації свідків, яких викликав захист. «Їхні свідчення відкинули, тому що вони суперечили один одному», – сказав прокурор. При цьому він додав, що у питанні так званих «документів» ніколи не було зрозуміло, чи вони справжні. Тому він передав їх суду, щоб «показати, що такі речі існують і щоб суд зміг оцінити їх». У судовому рішенні йдеться, що товаришам по зброї Марківа «наказали давали погоджені заздалегідь відповіді» і що стаття з сайту «Русская весна» нібито «містить певні елементи, які здаються правдивими».

Не коментуючи питання вини Марківа, професор юридичної справи Університету Східного П’ємонту Серена Кваттроколо сказала, що в широкому сенсі включення знайдених в інтернеті матеріалів з сумнівних джерел у рішення італійських судів – це «частина сумного сценарію й більшої проблеми». Росія поширює дезінформацію в інтернеті в рамках своєї широкої стратегії з дестабілізації Заходу. Департамент юстиції США звинуватив російську організацію, пов’язану з Кремлем, у втручанні в американські вибори в 2016 році. Російські групи проводили кампанії з дестабілізації в Європі перед виборами в Євросоюзі, які пройшли в травні.

Читайте також:  Навіть в тютюнових крамницях: як можна сплачувати контрибути для домашніх працівників в Італії

Про це говорить звіт Єврокомісії. Крім того, нещодавно стало відомо, що російські мережі впливу ведуть кампанії в країнах Африки. Аналітики підозрюють, що ці ж самі мережі можуть бути застосовані під час виборів у США наступного року. Італія особливо вразлива.

Згідно з даними Служби комунікації, масштаби дезінформації в країні збільшуються, хоча прямий її зв’язок з Росією не був виявлений. Лінія між офіційними ЗМІ й пропагандою часто розмита. Нинішній голова державного телеканалу Італії RAI поширює теорії змови. Він часто дає інтерв’ю російським Russia Today і Sputnik. У вересні приватний телеканал Mediaset випустив в ефір «deep fake відео», в якому за допомогою спецефектів створили фальшиву промову колишнього прем’єр-міністра Маттео Ренці. Поява російської пропаганди у суді перетнула нову межу, кинувши виклик, до якого Італія може виявитися не готова.

Марків подав апеляцію на вирок, який також зобов’язує Україну виплатити відшкодування батькам, вдові й сину фотографа, а також двом італійським гільдіям журналістів. Паоло Перучіні, який очолює одну з гільдій, похвалив вирок як демонстрацію, що «інформація має цінність в нашій країні». Те, що у вирок була включена фальшива інформація Russia Today, його зовсім не тривожить.

«Я не вирішую, чи Russia Today поширює фальшиві новини. Навіть поламаний годинник двічі на день показує правильний час», – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.