facebook

Саакашвілі “стримає сепаратистські апетити” Одеси – Financial Times

Саакашвілі рішуче виступає за приєднання України і Грузії до ЄС та НАТО, зазначає видання.

1632382




Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі призначений губернатором Одеської області. Разом з посадою Президент України Петро Порошенко також надав політику українське громадянство. Рішення прийняте з метою прискорити регіональні реформи у “країні, що розривається війною і розорена рецесією”, пише The Financial Times.

“Михайло відомий тим, що здатен робити неможливе можливим”, – заявив Порошенко.

“Процес буде довгим, але дуже важливо почати”, – цитує видання звернення Саакашвілі до регіону, “населеного українцями, росіянами, євреями, болгарами та іншими”. Грузинський політик пообіцяв перетворити Одесу на “столицю Чорного моря”.

“Разом ми побудуємо нову Україну. Без нової України не буде і Грузії”, – зазначив Саакашвілі.

Як пише видання, зростання впливу екс-президента Грузії може тільки погіршити і без того напружені відносини Києва і Росії, яка анексувала Крим і яку підозрюють у тому, що вона продовжує надавати військову підтримку сепаратистам у східних регіонах України.

Саакашвілі, який отримав юридичну освіту в США, прийшов до влади в Грузії внаслідок “революції троянд” у 2003-му році, після чого країна відвернулася від Москви і попрямувала західним шляхом, нагадує газета.

Як і Порошенко, він рішуче виступає за приєднання України і Грузії до ЄС та НАТО.

“Але російський президент Володимир Путін з презирством ставиться до геополітичної позиції Саакашвілі”, – зазначає Financial Times.

Як глава Одеської області Саакашвілі буде координатором реформи поліції, запропонованої його союзником Екою Згуладзе. Крім того, грузинський політик допоможе Порошенкові зміцнити владу в цьому регіоні і “стримати сепаратистські апетити” місцевого населення, пише видання.

Саакашвілі гарно розмовляє російською і українською, але поки що незрозуміло, як його прийме місцеве населення, пише Financial Times.

Читайте також:  Цей малюк дасть фору багатьом дорослим: 2-річний українець Сашко Ткачук вpaзив енциклопедичними знаннями(відео)

Деякі українські політики вважають, що екс-глава Грузії використовує своє призначення як плацдарм для того, щоб зайняти пост прем’єра України й, у підсумку, повернутися в грузинську політику.

Колишній глава Дніпропетровський області, олігарх Ігор Коломойський заявив, що Саакашвілі може здати Одесу російським, зазначивши, що він, швидше за все, тимчасова фігура.

Лідер Радикальної партії України, народний депутат Олег Ляшко назвав призначення Саакашвілі “приниженням української нації”.

Шукайте деталі в групі Facebook