facebook

Зеленський знищив скандальні схеми! Попередники в паніці

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає ліквідацію корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості, відомої як “майданчики Яценка”.



Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Закон забезпечує зникнення “авторизованих електронних майданчиків” з процесу подання звіту оцінювачами до Єдиної бази даних звітів про оцінку. Тобто чотири майданчики — “Реєстр оцінки”, “Оценка.online”, “Експрес-оцінка” та “Професійна оцінка” — не зможуть заробляти по мільйону на день і, скоріше за все, будуть ліквідовані, бо їхні “унікальні” послуги нікому не знадобляться.

По-друге, завдяки закону з 1 січня 2020 року спрощується модель оцінки об’єктів нерухомості. У громадян буде можливість отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомості з Єдиної бази Фонду держмайна без залучення оцінювача. Раніше це можна було зробити тільки через оцінювача. Тепер він знадобиться лише тоді, коли громадянин не погодиться з оцінкою, сформованою автоматично.

Також вводиться поріг на оцінку, які здійснює оцінювач. Так, вартість об’єкта нерухомості не може відрізнятися на 25% більше або менше від суми, яку визначає Єдина база.

Крім того, нотаріуси отримають безплатний доступ до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку нерухомості.

Зазначимо, що Верховна Рада 5 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна”.

Авторизовані електронні майданчики з’явилися в Україні наприкінці 2017 року під час прийняття держбюджету на 2018 рік. Одна з поправок до Податкового кодексу передбачала появу посередників у процесі внесення звіту про оцінку нерухомості в Єдину базу. Схему пов’язують із народним депутатом кількох скликань Антоном Яценком (“майданчики Яценка”), однак сам Яценко заперечив будь-який зв’язок з цими майданчиками.

Читайте також:  Заморозки і “спека”: народний синоптик дав прогноз погоди на осінь

Згаданий сервіс був посередником і пересилав за гроші дані оцінювача до Єдиної бази Фонду державного майна. За період із липня 2018 року до 10 жовтня 2019 року з населення на користь майданчиків було стягнуто понад 700 мільйонів гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.