facebook

Кремлівсько-путінський режим “умиває руки”???

“The Wall Street Journal”: Рух за “Новоросію” став згасати так само стрімко, як він виник рік тому, путін



перестав
уживати цей термін. Він усе рідше звучить на російському телебаченні.

У травні політик Олег Царьов, який очолив рух за “Новоросію”, оголосив про те, що парламент “Новоросії”, який повинен був об’єднати сепаратистські регіони України, призупинив свою діяльність. Формальною причиною стало те, що цей проект порушує умови договору про припинення вогню, який допоміг укласти Путлер.

Поки неясно, чи є подібні кроки ознаками змін в політиці Кремля або ж вони покликані на час знизити рівень напруженості у зв’язку з тим, що в червні Євросоюзу належить вирішити питання про продовження терміну дії санкцій щодо Росії. Поки західні партнери по переговорах з Росією не вірять у можливість суттєвих змін.

За останній час москва не продемонструвала жодних ознак бажання припинити підтримку сепаратистів і терористів на Донбасі або повернути Крим, який вона анексувала в березні 2014 року.

Тим часом, Кремль демонструє ознаки бажання налагодити відносини з Заходом, у той час як росія намагається впоратися з рецесією, що поглиблюється.

У травні вперше за останні два роки путін зустрівся з держсекретарем США Джоном Керрі на російській території. У вівторок, 26 травня, заступник секретаря Ради безпеки РФ Євген Лук’янов заявив, що москва готова до співпраці з Заходом у питаннях світової безпеки.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров підкреслив, що сепаратистські Донецька і Луганська “республіки” повинні бути знову інтегровані в Україну.

«Є бажання показати Заходу, що росія намагається непомітно обмежити свою гру в Україні, локалізувавши її в Донецьку і Луганську», – вважає Олексій Макаркін, заступник директора Центру політичних технологій.

Читайте також:  "Вона значно вища, ніж раніше": ексдепутат Держдуми назвав ймовірність еліт РФ піти на вбивство Путіна і за яких умов

Ці сепаратистські утворення вступили в період консолідації, вважає пан Макаркін, за словами якого росія сподівається зберегти їх у складі України як важелі впливу на київський уряд.

Європейські чиновники попереджають, що намір Кремля перешкодити переорієнтації України на Захід шляхом підтримання замороженого конфлікту не зникло і що москва може піти на військову ескалацію в тому випадку, якщо їй не вдасться домогтися бажаного політичними методами.

Існує ряд ознак, які вказують на те, що, з одного боку, Євросоюз не готовий скасувати санкції в червні, з іншого – він не буде їх посилювати, маючи намір зберегти існуючий статус-кво.

У ході своєї недавньої поїздки до москви заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд висловила сподівання на тіснішу співпрацю на сході України, але попередила, що умови мирного договору порушуються там щодня.

«До нещастя на Донбасі виникає занадто багато вибухонебезпечних ситуацій тепер, коли ми вступаємо в літній сезон, який у минулому році був відзначений запеклими боями», – зазначив Ендрю Вайсс (Andrew S. Weiss), віце-президент Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Один з високопоставлених чиновників адміністрації Обами вважає, що доказом намірів росії стане те, чи буде досягнутий істотний прогрес у виконанні плану мирного врегулювання, узгодженого в лютому, в тому числі чи будуть зроблені спроби припинити бої за село Широкино, розташоване недалеко від портового міста Маріуполь, і чи почнеться робота над організацією виборів.

Те, що путін використовував у своїх висловлюваннях термін «Новоросія», привнесло в цілі сепаратистів елемент історичної легітимності і дозволило активізувати російських націоналістів і реваншистів.

Олександр Кофман, міністр закордонних справ самопроголошеної “Донецької народної республіки”, вважає, що припинення діяльності парламенту “Новоросії” свідчить про невдачу в спробах поширити сепаратистський настрій за межі існуючих сепаратистських районів.

Читайте також:  “Нормандський саміт”: Путін влаштував істерику через фразу “окупований Донбас”

Джерело – http://www.wsj.com/articles/novorossiya-falls-from-putins-vocabulary-as-ukraine-crisis-drags-1432936655

Шукайте деталі в групі Facebook