facebook

Іран розбомбив військові бази США в Іраку: Трамп лютує. Усі деталі

У ніч на 8 січня Іран завдав удару балістичними ракетами по військово-повітряній базі Айн аль-Асад і в Ербілі на півночі Іраку, де розміщені американські війська. Бомбардування відбувалося двома хвилями.

Відповідальність на себе взяв Корпус вартових Іранської революції, передає телеканал Press TV. За словами американських військових, Іран запустив по двох базах США в Іраку у два заходи 15 балістичних ракет: 10 по Айн-аль-Асаду і одну по Ербілю, інші чотири не досягли цілі (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

За попередніми даними, база США в Айн аль-Асаді знищена повністю. На даний момент офіційно відомо про 26 жертв серед американських військових.

Що відомо:

Іранський удар по американських об’єктах – помста за вбивство іранського генерала. Спецоперацію так і назвали – “Мученик Сулеймані”.

Корпус вартових Ісламської революції озвучив зухвалі погрози: ВПС Ірану підняли в небо винищувачі для перехоплення і знищення будь-якої потенційної загрози. Кажуть, готові бомбити ОАЕ та Ізраїль.

Трамп екстрено зібрав у себе топчиновників обронного сектору. Повідомлялося, що готується термінове звернення до нації, але поки його скасували.

США заборонили американським авіакомпаніям польоти над Іраном, Іраком, Перською і Оманскою затоками.

Іран направив послання Генеральному секретарю ООН і Раді Безпеки ООН, в якому йдеться, що вони не мають наміру розв’язувати війну.

Водночас ABC із посиланням на джерела уточнює, що удар був завданий із території Ірану балістичними ракетами.

Атака нібито була спрямована на “численні” об’єкти США в Іраку. Серед інших обстрілу піддалися саме об’єкт у Ербілі і база “Айн-аль-Асад” на заході країни.



У мережі почали поширювати відео, зроблені нібито під час завдання ударів. Іранське телебачення повідомило, що для ударів по американських базах у Іраку були задіяні ракети типу Qiam і Zulfiqar.

Читайте також:  Наївся хімічних речовин: Дворічній хлопчик зі Львова ледь не помер через хімію

https://twitter.com/PressTV/status/1214692978654089218

Що сказав Іран
З’явилася офіційна заява Корпусу Вартових Ісламської революції:

“Настав час виконати обіцянку і з дозволу Всемогутнього Бога відповісти на злочинні та терористичні дії американських загарбників і вбивство героя і командира силами Кудс Корпусу вартових Ісламської революції. У рамках операції під назвою “Мученик Сулеймані” із застосуванням ракет класу “повітря-повітря” були атаковані об’єкти американських загарбників”.

Крім того, КВІР пригрозив, що будь-яка держава, яка надасть свою територію як плацдарм для атак проти Ірану, буде ціллю для удару у відповідь.

Після цього військово-повітряні сили Ірану підняли в небо винищувачі для перехоплення і знищення будь-якої потенційної загрози для країни після ракетного удару по американських базах в Іраку.

На обіцянку Пентагону відповісти на атаку, у КВІР пригрозили “ударити цього разу в самій Америці”. В Ірані також додали, що в разі бомбардування іранської землі у відповідь удар припаде на міста Дубай (Об’єднані Арабські Емірати) і Хайфу (Ізраїль).

Після цього США заборонили американським авіакомпаніям польоти над Іраном, Іраком, Перською і Оманскою затоками.

За даними FlightRadar24, літаків авіакомпаній США в цьому повітряному просторі зараз немає, але в регіоні здійснюють польоти сотні пасажирських лайнерів з інших країн.

Трамп готує відповідь?
Держсекретар США Майк Помпео і глава Пентагону Марк Еспер прибули на нараду до президента Дональда Трампа через бомбардування Іраном американських військових баз у Іраку.

Водночас агентство CNN заявило, що помічники Трампа нібито терміново почали підготовку до його звернення, з яким американський лідер має виступити перед народом. Однак за кілька годин Білий дім розкритикував CNN “за безвідповідальність” і заявив, що Трамп не збирався звертатися до нації.

У Пентагоні вже прокоментували цей інцидент.

Читайте також:  Журнал Time оприлюднив щорічний рейтинг ТОП-100 найвпливовіших людей світу

“Іран випустив більш ніж дюжину балістичних ракет проти баз військових США і коаліції в Іраку. Ясно, що ці ракети були запущені з Ірану, а їхньою метою були щонайменше дві іракські військові бази, де розміщений персонал ЗС США і коаліції – в Аль-Асаді й Ербілі. Ми працюємо над попередніми оцінками збитків”, – заявив помічник міністра оборони США зі зв’язків з громадськістю Джонатан Гоффман.

Водночас увечері 7 січня Збройні сили США, включно з ракетними батареями протиповітряної оборони, по всьому Близькому Сходу були приведені у стан підвищеної готовності.

Пізніше Трамп повідомив на своїй сторінці в Twitter:

“Все в порядку! Ракети випущені з Ірану на двох військових базах, розташованих в Іраку. Йде оцінка жертв і пошкоджень. Все йде нормально! На сьогоднішній день у нас найпотужніші і добре оснащені військові у світі!”.

Якими “чорними знаками” обмінялися Трамп і Іран
3 січня, у день вбивства іранського генерала Сулеймані, Трамп опублікував прапор США. У ніч на 8 січня секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі опублікував прапор Ірану.

Атака Ірану на бази США в Іраку почалися з точністю майже до хвилини тоді, коли п’ять днів назад був убитий генерал Сулеймані.

Як писав OBOZREVATEL:

Ситуація на Близькому Сході серйозно загострилася після вбивства 3 січня іранського генерала Касема Сулеймані, який був убитий в ніч на 3 січня внаслідок повітряного удару США по міжнародному аеропорту Багдада (Ірак).

Наказ був відданий главою США Дональдом Трампом. За його словами, Сулеймані “причетний до загибелі мільйонів людей” і його “потрібно було прибрати ще багато років тому”.

Постпред Ірану в ООН Маджид Тахтім-Раванчі порівняв убивство військами США генерала з оголошенням війни.

Читайте також:  За ухилянтів взялися на повну: Більше ніякої "умовки", тільки посадка

Після вбивства американськими військами іранського генерала Касема Сулеймані в аеропорту Багдада в Ірані заявили, що визначили 35 цілей для ударів у відповідь по США.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення військ США з країни після вбивства іранського генерала.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.