facebook

Польща втрачає робітників: в ЄС почалася боротьба за українців

Країни Євросоюзу почали боротьбу за українських робітників – багато держав намагаються створити найбільш комфортні умови для роботи.



Як пише польська газета Rzeczpospolita Польща – це перший претендент, який ризикує залишитися без працівників з України.

У Польщі, за інформацією видання, в 2019 році працювали близько двох мільйонів іноземних працівників, більшість з яких є громадянами України. В основному вони працювали на короткостроковій основі (до шести місяців на рік) – це обумовлено труднощами при отриманні дозволу на проживання або дозволів на роботу. У 2020 році ситуація для Варшави може змінитися, прогнозує президент агентства з працевлаштування Personnel Service Кшиштоф Інглот (Krzysztof Inglot).

За його словами, в цьому році українців буде складніше переконати працювати в Польщі, оскільки, наприклад, в березні в Німеччині вступлять в силу правила, що полегшують працевлаштування фахівців з країн, які не входять до ЄС. Конкуренцію Варшаві складе також Прага – в Чехії українці зможуть швидко отримати дворічний дозвіл на роботу. Простіше українцям буде і в Угорщині – там громадянам України дадуть право працювати протягом року.

Польські чиновники відзначають, що було б доцільно ввести для іноземців програми, що прискорюють адаптацію та інтеграцію. Це передбачав розроблений ще в середині 2018 року проект нової міграційної політики Польщі. Міжвідомча робоча група з міграції 17 грудня 2019 року, відзначає Rzeczpospolita, вирішила створити робочу групу, яка підготує проект документа з викладенням основних положень міграційної політики країни. Потім проект буде спрямований на консультацію, а після представлений на затвердження Раді міністрів. Коли це станеться, невідомо, але інші країни вже активізували свої зусилля для залучення робітників з України, пише газета.

Читайте також:  Українці за кордоном: як бути, якщо спливає 90-денний термін перебування в ЄС та чи можна його подовжити

Громадяни України, крім складнощів з міграційною політикою Польщі, стикаються зі знущаннями і приниженнями через їхню національність. Так, в жовтні 2019 року голова профспілки “Трудова солідарність” Віталій Махинько розповів, що правоохоронні органи нерідко ігнорують заяви від українських громадян і відмовляються проводити розслідування. Махинько додав, що інциденти з українцями відбуваються щодня, при цьому самі поляки “не бояться” гастарбайтерів, оскільки їх за це не карають.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.