facebook

Літак МАУ збили випадково? У США і Канаді заговорили про ракету: Іран офіційно спростував

У США і Канаді висловили впевненість, що український літак МАУ був помилково збитий після атаки на американські військові бази в Іраку зенітною ракетою російського виробництва, що належала Ірану.

Про це з посиланням на офіційні особи країни повідомляє одразу кілька американських ЗМІ, а саме CBSnews, CNN, Newsweek.

Побічно цю інформацію підтвердив і президент США Дональд Трамп. Із гучною заявою виступив також прем’єр-міністр Канади: у нього є дані розвідки про удар Ірану. Усі деталі в матеріалі OBOZREVATEL.

Що відомо наразі?
Відзначається, що американська розвідка вловила сигнали включення радара, і супутник виявив інфрачервоні спалахи двох пусків ракет, імовірно, SA-15, після чого незабаром пішов іще один інфрачервоний сигнал – уже від падаючого літака.

Американський Newsweek також написав, що версію з іранською ракетою підтвердили в Пентагоні.

Однак в Ірані вже офіційно спростували цю версію. Як передає Fars, у комісії з авіаційних подій запевнили, що не було виявлено жодних не пов’язаних із літаком прекрема і ракет. Фото, які поширили в мережі, він назвав фейком.

За словами представників Ірану, фото з’явилися в Twitter без вказівки джерела і не відповідає дійсності.

Глава Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде відкинув версію про те, що іранські ППО нібито збили літак. Він назвав її неспроможною і нелогічною. “З наукової точки зору неможливо, щоб ракета збила український літак. Ці чутки нелогічні”, – висловився він.

Головне про трагедію:

У ніч на 8 січня Іран завдав удар балістичними ракетами по військово-повітряній базі США.

Український літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ розбився. 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Іран оголосив причиною аварії загоряння двигуна. У той же час джерела OBOZREVATEL в МАУ не виключають, що літак могли випадково збити сили ППО Ірану.

Читайте також:  Іран звинуватив США у постачаннях зброї і грошей Ісламській державі

Іран надав Україні і США попередню доповідь про катастрофу. За їхніми даними, пожежа на борту спалахнула до падіння, а при зіткненні з землею стався вибух.

OBOZREVATEL зібрав всю детальну інформацію про жертв трагедії. З нею можна ознайомитися тут.

Американський ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні повідомляють, що літак збила іранська ракета. Імовірно, російського виробництва.

Президент США Дональд Трамп сумнівається, що літак зазнав аварії через технічні неполадки.



Президент США Дональд Трамп також висловив сумніви в тому, що Boeing 737 компанії МАУ зазнав аварії через механічні неполадки.

“У мене є підозри… Він летів над досить небезпечним районом. Хтось каже, що це технічна несправність. Я особисто навіть не думаю, що таке питання може стояти”, – сказав він.

Прем’єр Канади заявив: він упевнений у тому, що літак збив Іран.

“У нас є розвідка з декількох джерел… Розвідка вказує, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря. Це цілком могло бути ненавмисно”, – заявив він.

Відзначимо, раніше в РНБО припустили, що катастрофа була викликана влучанням у літак російської ракети з комплексу ТОР.

Примітно, що буквально кілька годин тому Іран надав першу інформацію з розслідування трагедії. Основні висновки:

Читайте також:  Третьякова анонсувала "великий законопроєкт" щодо прожиткового мінімуму

голос пілота Boeing ідентифікований;

борт загорівся ще в повітрі;

пілоти намагалися повернутися в аеропорт;

екіпаж від самого початку втратив зв’язок із вежею і диспетчером;

стан тривоги не оголошували;

“чорні скриньки” пошкоджені.

Після публікації попередніх даних іранських служб, авіаексперт Вадим Лукашевич у коментарі OBOZREVATEL припустив, що на борту міг трапитися теракт.

“У них щось трапилося, зник зв’язок. Сам по собі зв’язок – це досить надійна, багаторазово дубльована система. Зрештою, є аварійні частоти і так далі. Тобто зникнення зв’язку – це рідкість. Рідше, ніж пожежа двигуна, що само по собі буває нечасто. Вони ухвалюють рішення на повернення, тому що у них зв’язку немає, летіти далі не можна, тому що тривалий переліт, а немає жодної можливості спілкування з землею?

Або у них виникає пожежа, і вони через це вирішують повернутися? Але не можуть повідомити, тому що зник зв’язок? Пожежа двигуна і зникнення зв’язку – пов’язані події чи ні? Взагалі, на літаку двигуни не просто спалюють паливо і штовхають літак уперед.

Вони забезпечують харчуванням електросистему і гідравлічну систему. Але вихід одного двигуна з ладу не призводить до відмови гідросистеми. Вона просто починає працювати в іншому режимі – те ж саме і зі зв’язком. Більше того, відмова двигуна – це перехід на бортові джерела живлення, є ж акумулятори.

Тому відмова зв’язку одразу після зльоту, тим більше, що нам кажуть, що літак новий, – це дивно. Мимоволі спадає на думку якийсь умисний вплив на системи, які за це відповідають, тому що сама по собі пожежа двигуна привести до відмови зв’язку, найімовірніше, не могла…”, – наголосив експерт.

Читайте також:  У Росії впала гіперзвукова ракета "Кинджал", яку запускали по Україні: багато потерпілих

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.