facebook

Діти з вродженим сифілісом народилися на Рівненщині вперше за 10 років

Кількість хворих поступово зростає



Вперше за десятиліття на Рівненщині народилися діти з вродженим сифілісом. Про це розповіла головна лікарка Обласного шкірно-венерологічного диспансеру Наталія Маняк.

Йдеться про двох дітей з різних районів області. Наталія Маняк називає це катастрофою:

Це вже катастрофа, адже останній випадок вродженого сифілісу в Рівненській області реєструвався 10 років тому. Перший випадок ми зареєстрували в листопаді 19-го року, а зараз ми проводимо розслідування щодо другого випадку. Дитина нині перебуває на лікуванні.

Перший малюк народився у листопаді у Корецькому районі. Щодо другого нині триває розслідування, тож медики не розголошують інформацію. Лише відомо, що місце народження – Північ Рівненщини. Дитина у важкому стані.

Сифіліс передається дитині від хворої матері. За словами Наталії Маняк, жінки не стояли на обліку в лікаря, оскільки після належного лікування майже немає ризику народити хвору дитину.

Загалом на Рівненщині щорічна кількість хворих на сифіліс поступово зростає. У 2017 році випадків цієї хвороби було 82, у 2018 – вже 86, а торік зареєстрували 89.

Також пані медик додає, що Нацслужба здоров’я не внесла обстеження на сифіліс до списку гарантованих. Це може спричинити зростання випадків захворювання, говорить Наталія Маняк:

Проблема в тому, що це хвороба-хамелеон. Останніми роками усе більше діагностуються приховані форми сифілісу, його не можна діагностувати роками. І якщо зараз не буде обстеження на сифіліс, то буде зростання кількості захворювань.

Водночас, під час зустрічі з головними лікарями медзакладів Рівненщини, міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька сказала, що перелік гарантованих обстежень розширюватимуть. Ймовірно, внесуть і сифіліс.

Читайте також:  Права фрілансерам і звільнення без пояснень: українцям розкрили деталі нового Трудового кодексу

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.