facebook

За прострочення плати двічі. Вісім нових правил платежів за газ. Будьте уважні

Видання UBR.ua публікує вісім правил, які потрібно знати при оплаті платежів за газ. Деякі з них можуть обернутися штрафом – за незнання і заплатити доведеться удвічі більше.



Дві платіжки
З 1 січня оператори газорозподільних систем (облгази / газзбути) виставляють вартість за газ в двох платіжках. Окремо – за спожитий газ і окремо – за його розподіл (доставку) споживачеві.

При цьому тарифи за розподіл в кожному регіоні різні.

Два подорожчання
З січня тарифи на розподіл газу, які раніше закладалися в загальну платіжку, виросли на 46%. З 1 липня піде ще одне подорожчання – на 20%.

Нові тарифи стосуються 44 облгазів. Зараз тариф для них за доставку газу становить від 0,28 до 1,99 гривні за куб. м в залежності від регіону, з 1 липня – від 0,28 грн (Київгаз) до 2,73 грн (Спектргаз, Львів) за 1 куб. м в місяць.

Як рахується платіж за доставку
Тариф за розподіл газу визначається в залежності від споживання за попередній «газовий рік» (з 1 жовтня по 30 вересня). Обсяг спожитого газу множиться на тариф на розподіл і ділиться на 12 (число місяців в році).

Отримана сума і є щомісячною платою за доставку газу, яка індивідуальна для кожного споживача. Тобто у різних споживачів – різні суми платежів за доставку газу.

У різні місяці
Платіжка за доставку газу буде приходити на місяць раніше платіжки за його споживання. Наприклад, в лютому прийдуть платіжка за спожитий газ в січні (без доставки) і платіжка за його доставку в лютому. Однак в січні 2020 року приходять платіжки за грудень 2019 (загальна за споживання газу і його доставку, за старими правилами) і платіжка за доставку газу в січні (за новими правилами).

Читайте також:  З’явилися нові подробиці страшної трагедії в Миколаєві та фото дівчини: Живого місця на дівчині не було

Таким чином, через перехід в січні платіж за доставку газу в рахунках українці побачать двічі (в грудневій загальній, і січневій окремій).

Як дешевше
Сума платежу за доставку газу не змінюватиметься протягом року, тому є сенс оплатити її наперед, щоб не переплачувати за банківську комісію, яка в деяких випадках може бути порівнянною з сумою самого платежу. Це актуально тим, хто живе в глибинці, споживає газу трохи і користується місцевим відділенням банку з високою комісією.

При вартості послуги розподілу газу, наприклад, 15 грн в місяць, банківська комісія в місцевому відділенні за разовий платіж може скласти ті ж 15 грн (а при монопольному становищі і дорожче). Тому має сенс послугу доставки газу оплатити відразу за кілька місяців. Вартість послуги за місяць не змінюється (п.3), тому суму наперед вирахувати нескладно без ліку, так як вона дорівнює сумі в першій платіжці за доставку газу (за січень).

Однак важливо пам’ятати, що з 1 липня тариф на розподіл дорожчає, тобто збільшиться і плата за місяць. Тобто в платіжці за доставку газу, яка прийде в липні, буде інша сума. Тому краще або дочекатися рахунку від розподільчої компанії в липні, або кинути аванс, а потім врахувати його в майбутню оплату. Це дозволить уникнути штрафної пені.

Платіж з мобільного
Якщо з якихось причин ви не можете зробити платіж в строк, наприклад, немає доступу в особистий кабінет через відсутність інтернет-з’єднання, а поруч немає банку, пам’ятайте, що платіж можна зробити і з мобільного. Як саме – треба запитати у вашого оператора. На даний момент таку послугу надає «Київстар». Можливо, така функція з’явиться і у інших операторів.

Читайте також:  Зеленський повідомив про нові домовленості щодо газу. Для українців відкриються нові можливості

Лічильник не врятує
Оплата за доставку газу проводиться завжди, незалежно від того, споживається газ за фактом чи ні. Лічильник ж фіксує тільки обсяг спожитого газу, тобто має відношення тільки до однієї з платіжок.

Тому тим, хто газ по факту не споживає, наприклад, поїхав на кілька місяців або років, щоб не отримувати рахунки за розподіл газу і щоб борг не накопичувався, має сенс оформити собі відключення послуги, тобто повністю відрізуватися від системи газорозподілу.

Терміни оплати
Оплату за споживання газу газопостачальні компанії рекомендують здійснювати протягом 5 днів після отримання рахунку. Оплата за розподіл газу має точні терміни погашення.

Згідно з новими правилами, за послугу розподілу (доставки) газу промисловим споживачам необхідно сплатити до 1-го числа наступного місяця (за лютий – до 1 березня). Але у населення кінцевий термін оплати раніше – до 20 числа поточного місяця (за лютий – до 20 лютого).

За кожен день прострочення оплати після цього терміну продавець має право нарахувати штраф – компенсацію в сумі, що дорівнює тарифу за кожний прострочений день. Тобто по факту за кожен прострочений день доведеться сплатити подвійний тариф за день доставки. Наприклад, при несплаті рахунку за доставку газу в 200 грн за місяць платіж з урахуванням компенсації може скласти вже 400 грн. Розподільна компанія має право нарахувати таку пеню, але може цього і не робити на свій розсуд.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.