facebook

Інспектори Держпраці взялися активно перевіряти малий бізнес Прикарпаття – шукають нелегалів

На Прикарпатті Управління Держпраці рейдами по установах взялося перевіряти малий бізнес. Шукають нелегальних працівників.



Начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло у коментарі “Галці” розповів, що такі перевірки відбуваються по всій Україні, відповідно до доручення прем’єр-міністра від 22 січня. Доручення також отримали податкова,Пенсійний фонд, центри зайнятості та Держпродспоживслужба.

Наразі у галузі торгівлі, громадського харчування та готелях і хостелах до 31 січня проводять інформаційно-роз’яснювальну кампанію про неприпустимість використання нелегальної праці та виплати заробітної плати в конвертах.

“По-перше, це є неправильно, незаконно, не соціально і не відповідально. І це зараз є дуже “дорого”, якщо буде виявлений неоформлений працівник, за це доволі великий штраф – 30 мінімальних заробітних плат або 125 000 гривень за кожного неоформленого працівника”, – каже Росипайло.

Тому власників бізнесу закликають оформити працівників та всі відповідні документи до першого лютого. Далі, впродовж лютого, Управління Держпраці перевірить дані від податкової, і ті хто офіційно працевлаштує робітників, “випаде із зони ризику”. А до інших закладів завітають з повторною перевіркою.

“Зараз під час інформаційно-роз’яснювальної кампанії наші працівники одразу фіксують кількість людей на робочому місці, якщо ця кількість не буде відповідати звітності, то ті підприємства вже фактично попадають під проведення повноцінної перевірки з усіма наслідками”, – каже чиновник.

Росипайло наголошує, що з першого лютого будуть проводити більш інтенсивні інспекції.

“Працівник, який офіційно працевлаштований, має право на лікарняний, на відпустку, а якщо ти нелегал, то, можна сказати, знаходишся у рабстві. Аналогічно до підприємства – є різні аферисти, що може і саме підприємство постраждати. Навіть фінансово вигідніше працювати офіційно, бо є маленький магазин, де троє працівників, два неофіційно, то буде штраф у 250 тисяч гривень – такому маленькому бізнесу прийдеться закриватися”, – підсумовує він.

Читайте також:  Відпочинок на Прикарпатті: Косів - місто скарбів та легенд

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.