facebook

Радіо Швеція: як протидіяти інформаційній війні раSSєї, яка бреше щодо подій в Україні?

Швеція у війні, в інформаційній



війні. Розуміння цього має дійти до більшого числа людей, після того, як спадкоємці КГБ-шників всілися в кріслах Четвертого каналу шведського телебачення і брешуть прямо в обличчя шведському народу, в тому числі – щодо подій в Україні“, так починає свої роздуми публіцист і політичний оглядач Тіднінг Патрік Оксанен.

“Як демократичне суспільство має діяти в ситуації, коли воно піддається інформаційній війні з боку країни агресора. Адже демократія не може вести себе так само, як і диктатура” – сказав Патрік в інтерв’ю Радіо Швеція.

На думку Патріка в західних ЗМІ має бути досягнута взаємна галузева домовленість, за якою вони не будуть використовувати посилання на контрольовані росією мас-медіа, окрім тих епізодів, коли йдеться, наприклад, про офіційні заяви.

Чи варто годувати тролів?

Відповідайте на полях коментарів відразу і оперативно” – це одна з рекомендацій Патріка. Але відразу згадуються рекомендації інших експертів, які впевнені, що тролям відповідати не слід, це лише додає їм зарплату або розохочує на нову писанину.
Я знаю цю проблему. І в цьому сенсі, інтернет з одного боку річ золота, а з іншого, в ньому можна знайти підтвердження будь конспірологічної теорії. І тому картинка у людини, яка стикається з подібними явищами, може бути вкрай розмитою. І іноді, в цій ситуації, функцію коментарів доводиться закривати“.

Але ж це, на практиці, скидається на обмеження демократичної дискусії, хоча ти ж і говориш про те, що в цій боротьбі слід зберегти душу демократії?

“Так, я розумію, що таке почуття може виникнути. Але разом з тим поставимо питання, що станеться, якщо ми нічого не зробимо. І чи включено право писати завідомо неправдиві речі, в набір прав людини? У нашому бажанні відкритості, ми не повинні бути дурнями, або зображувати дурнів“.
Особливо загострює Патрік увагу на перевазі, який в ЗМІ повинна віддаватися, матеріалам, заснованим на першоджерелах, на власних журналістських розслідуваннях, а не на вторинну переробку чиєсь журналістській діяльності. Саме такі, якісні журналістські роботи, повинні, як вважає Патрік, бути особливим чином сертифіковані, як перевірені і достовірні. І вже отримавши подібну сертифікацію, Патрік пропонує почати вести переговори, за підтримки структур Євросоюзу, з такими інформаційними гігантами як Google, Twitter або Facebook, щоб саме перевірені матеріали виявлялися у верхніх рядках пошукових систем.

Читайте також:  Путіна налякали Третьою світовою, і він почав війну з Україною, - Скіпальський

Але наскільки подібна оптимізація реалістична, при тому, що і противник, напевно, використовує методи оптимізації інформації, заточуючи її під пошукові системи? Чи не почнеться, в цьому сенсі, інформаційна гонка озброєнь?

“Це вже відбувається, коли характеристики публікації заточуються під пошуковики. І в моєму розумінні, медіа-компанії не кращі фахівці в такій оптимізації. Так що, подібна ситуація вже в наявності. Але якщо ця складова, ця фора, буде на нашому боці, то маніпулювати інформацією буде складніше“.

Джерело – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2103&artikel=6179223

Шукайте деталі в групі Facebook