facebook

Рада проголосувала за нового віце-прем’єра. Що відомо про наступника Бабак і у яких скандалах він замішаний

Верховна Рада 4 лютого звільнила міністра розвитку громад і територій Олену Бабак. Міністра називали першим кандидатом «на виліт» і ладні були звільнити ще в січні.



Бабак покинула пост за власним бажанням, натякнувши, що на посаді зіткнулася з жорстким протистоянням і не може реалізувати задумане. За звільнення Бабак проголосували 239 депутатів.

До Кабінету міністрів замість Бабак призначили Дениса Шмигаля – голову Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Крім посади міністра, він призначений ще й віце-прем’єром. Цю пропозицію підтримали 278 парламентаріїв.

Шмигаль – уродженець Львова, випускник Львівського політеху і колишній топ-менеджер ДТЕК Ріната Ахметова (в січні 2019-го він очолив Бурштинську ТЕС).

До призначення губернатором сусідньої Франківщини влітку минулого року претендував на пост глави Львівської області.

Приписують Шмигалю зв’язок з двома впливовими на митниці людьми – львів’янином Сергієм Бадяком на прізвисько “Дипломат” і чернівчанином Іллею Павлюком, другом президента Зеленського.

Павлюк колись був помічником депутата-комуніста Ігоря Калетника (колишнього голови митної служби) і зараз після приходу до влади Зе, вирішує питання вже не тільки на митниці, але і за багатьма іншими напрямами, маючи групу з кількох десятків депутатів в Раді.

А на президентських, і на парламентських виборах Павлюк відповідав за підбір кандидатів в мажоритарні округи в Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях.

Кажуть, саме Павлюк пролобіював Шмигаля на посаду губернатора, а потім міністра. Також група Павлюка в Раді нібито працювала на інтереси Ахметова, зокрема, з питань ренти на залізну руду, і, як кажуть, ворогує з групою Коломойського. Тут теж простежується зв’язок, враховуючи, що Шмигаль, до того як очолити Франківщину, два роки працював в компанії Ахметова ДТЕК – спочатку заступником гендиректора з соціальних питань в ДТЕК “Західенерго”, а потім директором Бурштинської ТЕС.

Читайте також:  Що Україна очікує від наступного пакета санкцій ЄС проти Росії – Шмигаль розповів

За словами джерел серед франківських бізнесменів, на цій посаді він встиг оскандалитися.

“Шмигаль просував проект на користь ДТЕК, який би сильно збільшив звалища золи і проти якого виступали селяни і мешканці міста Галич, оскільки він міг забруднити землю і воду”, – говорить джерело.

Сам Шмигаль в інтерв’ю львівським ЗМІ запевняв, що не знайомий з Павлюком. Знайомство з Бадяком він не заперечує, признався, що знає його з 2013 року, як “засновника єдиного успішно-діючого приватного індустріально-логістичного парку в Городку на Львівщині”.

Двічі Шмигаль невдало намагався стати депутатом – в 2014 році балотувався як самовисуванець, а в наступному році хотів пройти по мажоритарці з центром в місті Дрогобичі до Львівської обласної ради.

Згідно з декларацією, в холдингу ДТЕК за 2018 рік, Шмигаль заробив 3,5 мільйона гривень.

З тієї ж декларації, у Шмигаля є будинок у Львові в 215 “квадратів”, дві земельні ділянки у Львові, ще два – в Мостиському районі Львівської області.

На його дружину Катерину також записи Land Rover Discovery Sport 2016 року випуску вартістю 831 тис. гривень.

Вона є співвласницею компанії “Кам’янецька пекарня” і володіє спільним бізнесом з Зіновієм Козицьким.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.