facebook

Донецьк в ізоляції: Дефіцит продуктів на тлі загострення боїв

Через поновлення бойових дій на лінії фронту Донецьк опинився в ізоляції. Мешканці скаржаться на шалений дефіцит продуктів.

1634214


“Вибухи такі сильні, наче з сусіднього двору стріляють”, – каже пенсіонер з Петровського району Донецька, що межує з лінією фронту. З початком перемир’я від таких вибухів вже відвикли, але тепер є побоювання, що все починається знову. Тому підвал, в якому вони з дружиною ховалися минулим літом, пенсіонер знову пристосовує для перебування під час обстрілів.

Бої загострилися на окремих ділянках фронту на лінії розмежування, а новим центром протистояння стала підконтрольна українським військовим прифронтова Мар’їнка, що поблизу Петровського району Донецька. Утім, потужні вибухи час від часу чути по всьому місту. Унаслідок портрапляння снарядів полум’ям зайнявся місцевий ринок “Сокіл”. “Жах, що діється. Таке відчуття, що наш район підпав під перехресний вогонь. Вибухи, стрілянина, сирени з усіх боків”, – розповідає мешканка району, що прилягає до зруйнованого аеропорту ім. Прокоф’єва.

Сайти “ДНР”, тим часом, повідомляють про обстріли українськими військовими “Градами” прифронтових містечок. Натомість, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Москва дала вказівку проросійським бойовикам розпочати “військову операцію”, порушивши мінські домовленості.

Місто у блокаді

 Reuters
 Унаслідок обстрілу запалав донецький ринок “Сокіл”

Через поновлення боїв навколо Донецька заблокований рух автотранспорту. “Наш автобус українські військові не пропускають. Не знаю, що тепер робити”, – розповідає родичам пасажирка одного з рейсових автобусів, що прямував з Києва на Донецьк.

У самому місті ситуація теж напружена: деінде припинено рух громадського транспорту, заблоковані і виїзди. “Мою машину сьогодні не випустили з міста. “Днрівці” повертали мене на всіх блокпостах”, – розповів DW підприємець Сергій, який займається постачанням продуктів харчування. Те ж кажуть й фермери з прифронтової зони, які регулярно везуть у Донецьк продукти власного виробництва. “Мене повернули назад, сказали, йдуть бої. А що мені робити, коли я везу в Донецьк м’ясо та молоко. Воно ж все в таку спеку все зіпсується”, – скаржиться селянин.

Читайте також:  Дочка працює в дитсадку: з'ясувалося, з ким контактувала перша жертва коронавірусу в Україні

Тотальний дефіцит

На поновлення бойових дій продовольчий ринок Донецька реагує миттєво. Мегаполіс пережив вже не одну хвилю ажіотажного попиту на продукти харчування і часто був свідком спустошених прилавків.”Сьогодні в магазинах раптом зникли всі овочі. Замість огірків, капусти та картоплі всі полиці в підгнилих апельсинах і бананах”, – скаржаться покупці в одному з супермаркетів, який раніше належав мережі АТБ, а тепер захоплений сепаратистами.

Як правило, на тлі тотального дефіциту саме цей магазин пропонував найбільший асортимент товарів, переважно з Росії. Утім, полиці з овочами час від часу наповнювалися місцевою продукцією, яку підприємцям вдавалося провозити через лінію фронту. Відсьогодні шляхи постачання знову відрізані.

Втеча до Росії багатьом не по кишені

Чутки про можливе поновлення активних бойових дій вже кілька місяців підігрівалися з різних джерел. Утім, тим мешканцям, що після торішніх подій залишилися жити у Донецьку, бігти вже майже нікуди, і ні за що. Єдиний вільний напрямок, куди шлях відкритий без перешкод та перепусток – Росія. Але й він відкритий, переважно для тих, хто носить камуфляжну форму. Більш-менш гідну заробітну плату отримують члени збройних формувань й працівники митниці. Для більшості ж мирного населення втеча й подальше облаштування в РФ вже не по кишені.

Навіть за час перемир’я економічна ситуація не поліпшилася. Підприємства, які перереєстровані в Україні, але продовжують ледь-ледь працювати на території Донецька, через скрутну економічну ситуацію скоротили обсяги виробництва й заробітної плати. А за вчителів, заборгованість за зарплатами сягає до трьох місяців.

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook