facebook

Цікаві факти про найвищу вершину України

Однією з цікавинок є те, що на вершині зібрана земля з усіх областей України




gora_goverla_1

1. Говерла – найвища вершина України, її висота сягає 2061 м над р.м. Розташована в гірському масиві Чорногора, на межі Надвірнянського району Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області за 17 кілометрів від кордону з Румунією.

2. Назва найвищої гори України «Говерла» походить від угорського «Hóvár», що значить «снігова гора». І це не випадково, адже вершина Говерли більшу частину року покрита снігом, причому дуже часто він лежить там навіть в літню пору. Раніше гора мала назву «Говирла», але при нанесенні її розташування на австрійську військову карту, була допущена орфографічна помилка, і з тих пір її ім’я отримало сьогоднішнє звучання.

3. На Говерлі, як на найвищій вершині України, існує така знакова річ, як мармурова плита, в яку вмуровано двадцять п’ять капсул із землею з усіх регіонів країни!

4. Перший туристичний маршрут зі сходженням на Говерлу був відкритий в 1880 році.

5. Найпопулярнішими серед туристів є кілька маршрутів підйому на Говерлу:

– з північного боку – від бази “Заросляк”.
Вихідний пункт – Завоєля, невеличке селище над Прутом, розташоване за 14 км від Ворохти, або ж спортивно-туристична база “Заросляк”, розташована на 7 км вище. До бази легко доїхати машиною. Біля каплички на нижній терасі розташована автостоянка.
Довжина маршруту – 10,5 км, по вертикальній підйом – 1150 метрів.
Сходження на Говерлу з північного боку є найпопулярнішим маршрутом.

– з закарпатського боку – Лазещина.
Вихідний пункт на західну частину Чорногори – населений пункт Лазещина від залізничної станції, що розташована в Рахівському районі за 5 км від смт Ясіня.
Довжина маршруту – 16 кілометрів, підйом – 1350 метрів.
На цей маршрут ви затратите більше часу, його вважають найдовшим та найлегшим, а це оптимальний варіант для початківців та не дуже витривалих.

Читайте також:  Шахтар обіграв Говерлу перед матчем із Фенербахче

– з північного боку – через Брескул та Пожижевську.
Вихідний пункт – спортивно-туристична база “Заросляк”, розташована на 7 км вище селища Завоєля. До бази легко доїхати машиною. Біля каплички на нижній терасі розташована автостоянка.
Довжина маршруту – 14 км, вертикальний підйом – 1250 м.
Цей маршрут на Говерлу довший за перший, однак зручніший.

6. 1.06.2015 року Національним Реєстром Рекордів України був зафіксований рекорд найбільшого тризубу, викладеного тілами людей. Він зайняв близько 90 кв м. Ініціатором сходження на гору і встановлення рекорду є харків’янин Роман Веприцький.

джерело http://chas-z.com.ua/news/19466

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: