facebook

Влада і телеканали знайшли альтернативу кодуванню

Внаслідок кодування сигналу не всі українці можуть вільно переглядати більше 20 головних телеканалів, повідомив Зеленський.



Головні телеканали України найближчим часом розблокують супутниковий сигнал. Про це домовилися під час зустрічі в п’ятницю, 28 лютого, Володимир Зеленський з керівниками медіагруп, повідомляє Офіс президента.

Глава держави підкреслив, що це питання стосується не тільки бізнесу медіагруп, а й стратегічного захисту інформаційної безпеки України. Внаслідок кодування сигналу не всі українці можуть вільно переглядати більше 20 головних телеканалів.

“Ми отримали просто безліч листів і тисячі дзвінків в офіс Президента з тим, що українці не можуть отримати цей сигнал через кодування і не мають можливості дивитися українські телеканали. Особливо це стосується регіону уздовж контактної лінії і тимчасово окупованих територій”, – сказав Зеленський.

За словами президента, внаслідок цього альтернативою там стало російське телебачення.

“Ми приїхали туди, побачили, що і російське радіомовлення і телебачення є не тільки на тимчасово окупованих територіях. Воно має дуже потужний сигнал і на контрольованих територіях. Крім того, тоді вони “глушили” наш сигнал військовою апаратурою. А зараз, мені здається, навіть не потрібно використовувати технічні засоби і гроші, щоб глушити, – ви самі відключилися”, – заявив глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що Рада національної безпеки і оборони України має можливість ввести мораторій на кодування супутникового сигналу телеканалів, але це не вирішить всього спектра проблем.

Для комплексного вирішення проблеми з доступом українців до інформації президент запропонував провайдеру ефірного цифрового телебачення Зеонбуд до 4 березня 2020 року вжити заходів для зміни модуляції сигналу. Це розширить покриття цифрового телебачення на території держави і полегшить доступ населення до телемовлення.

Читайте також:  ЗНО у 2020 році здати буде ще складніше, Новосад вигадала випробування школярам

Також Зеонбуд до 1 травня 2020 року забезпечить установку цифрових передавачів у 47 населених пунктах України відповідно до раніше взятих зобов’язань. Крім того, оператор повинен модернізувати наявні антенно-фідерні системи для всіх прикордонних територій.

Повідомляється, що з представниками медіагруп домовилися до 16 березня 2020 року забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій загальнонаціональних телеканалів.

“Ми дуже хочемо, щоб це дійсно була міжнародна версія. Ми вас дуже просимо, щоб це була зважена міжнародна версія і з пріоритетним контентом”, – підкреслив Зеленський.

Крім того, оператори супутникового мовлення повинні розробити соціальні пакети з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств. Таким чином, українці отримають доступну можливість переглядати закодовані телеканали.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.