facebook

Чому в СРСР робили грановані склянки: з’явилося пояснення

Легендарні грановані склянки, які за часів Радянського Союзу випускали на скляному заводі в Гусь-Хрустальному, було практично неможливо розбити завдяки окису свинцю в складі.



Тому цей посуд став незамінним в кожному будинку, у всіх їдальнях і в автоматах з напоями. Стакан такої форми було зручно мити в посудомийній машині, а головне – він був неймовірно міцним, пише aif.ru.

Тоді люди швидко придумали, як можна ще використовувати цей посуд, крім як за прямим призначенням. Так, господині за допомогою склянки нарізали з тіста круглі заготовки для пельменів або вареників. Також вона давала змогу швидко вимірювати обсяг води під час приготування супів, компотів або інших страв. Склянка вміщувала 250 мілілітрів води, а до облямівки, яку називали “Анюткіним паском”, було рівно 200 мілілітрів.

Дачники використовували гранчаки для вирощування розсади на підвіконнях бо така тара не займала багато місця та не перекидалася під вагою рослини. В наші дні радянські 16-гранники вже не випускаються на заводах, вони вважаються нудними й непотрібними.

Читайте також:  Цигани змайстрували унiкальний 7- метровий лімузин із “Жигулів”(фото, відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.