facebook

Фіолетовий рай: На Мукачівщині розпустились шафрани (ФОТО, ВІДЕО)

50 тисяч шафранів-крокусів, які розпускаються в перший місяць весни буквально на очах, фіолетовим килимом радує око всіх відвідувачів дендропарку “Березинка”. Цей вид першоцвітів занесений до червоної книги України та має неоціненний статус.



У дендрологічному парку “Березинка”, що біля Мукачева, всі охочі можуть помилуватись та сфотографувати квіти. Майстер розсадника розповідає, із 1957 року, коли офіційно відкрився парк, такої популяції ще не було. В основному, таке розмноження інтесивне працівники дендропарку спостерігали останні 5-6 років.

Ці чарівні келихоподібні квіти мають яскраве забарвлення від фіолетово-синього до білого. Величезний килим із тендітних шафранів на тлі різноманітних дерев, зібраних з усього світу, потопає в зелені і під дією променів сонця, розкривається у всій своїй красі.

Туристи, які приходять сюди до квітки відносяться двояко, розповідає лісівники. Справа в тому, що одні вважають це даром природи, інші – нехтують всіма правилами та просто нищать, зриваючи з цибулинами. Найкраще – це виростити самому вдома, навіть відтінок можна вибрати. А насіння взяти у працівників дендропарку.

Шафрани, які ростуть тут, як спеція не годяться, адже це не посівний вид. До речі, за переказами Олександр Македонський використовував крокус як афродизіак. Квітнути шафран буде майже до кінця цього місяця. Саме привабливість рослини зумовлює її нищівний збір на букети та викопування, що призводить до винищення виду. Тому лісники нагадують: знищення, пошкодження та продаж рослин, що занесені до Червоної книги України, а також погіршення середовища їх зростанням карається Кодексом України про адмінпорушення. Тому поважайте природу.

Читайте також:  СБУ гарантує справедливий розгляд подій в Мукачевому - Грицак

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.