facebook

На Прикарпатті блокували знімальну групу Інтера – НСЖУ

Видобуток унікального червоного каменю для багатьох місцевих жителів – чи не єдиний засіб до існування, розповіли журналісти.



У селі Мостище Івано-Франківської області місцеві жителі з сокирами заблокували знімальну групу телеканалу Інтер, яка готувала сюжет про незаконний видобуток каменю з Дністровського каньйону. Про це повідомляється на сайті Національної спілки журналістів України (НСЖУ) у п’ятницю, 6 березня.

Відзначається, що журналісти кілька годин пробули в заручниках у місцевих жителів, які відмовлялися випускати авто з села. Вирішити ситуацію вдалося тільки після приїзду і втручання поліції, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України.

“Коли їхали на зйомку, були готові, що все пройде не просто – в селі живуть досить специфічні люди, а видобуток унікального червоного каменю для багатьох – чи не єдиний засіб до існування. Однак навіть у найгірших припущеннях не могли собі уявити, що ситуація може так повернутися”, – розповіла в коментарі НСЖУ журналіст Жанна Дутчак.

На підготовку сюжету 4 березня журналісти виїхали разом з інспекторами Івано-Франківського державного рибоохоронного патруля. Відзняли каньйон, записали коментарі, заїхали в село, яке розташоване зовсім поруч біля каньйону, поспілкувалися з місцевими жителями.

“До нас нормально поставилися, спокійно поговорили і все начебто було добре. А ось коли вже зібралися їхати, почали підходити інші люди, у деяких помітили в руках сокири. Це все дуже насторожило і злякало, – зазначила Дутчак. – Далі нам заявили, що ми з села так просто не поїдемо, адже проводили зйомку незаконно. На те, що нас супроводжувала рибоохоронна інспекція з усіма дозволами і документами на рейд, на наші посвідчення і просто логічні доводи ніхто не звертав уваги”.

Машину заблокували, приблизно, о 12:00. Журналісти розповідають, що до фізичної розправи не дійшло. Також агресивно налаштовані люди не намагалися пошкодити або відібрати знімальну техніку і т.д.

Читайте також:  В Україні заблокують частину Smart-телевізорів: кого зачепить

“Але нас не випускали, кидали в наш бік образливі слова, нецензурно висловлювалися і при цьому в руках деякі чоловіки тримали сокири. Так тривало доти, доки не приїхав патруль поліції, який ми викликали собі на допомогу. Побачивши правоохоронців, чоловіки заховали сокири і дещо притихли, – говорить Жанна. – Написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності ми, як знімальна група, а також інспектори, яким так само погрожували і не давали виконувати свою роботу. До 15:00 нас випустили з Мостища. Зараз стежимо, як ця справа просуватиметься, і буде розслідуватися далі”.

Глава НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що “утримання журналістів в облозі, фактично, в заручниках – це дикість”.

“Журналісти не повинні боятися братися за резонансні теми. Але безпечнішою професія журналіста в Україні стане лише тоді, коли випадки перешкоджання професійній діяльності перестануть бути безкарними”, – резюмував Томіленко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.