facebook

Кому Зеленський довірить «весняні посадки»

На посаду Генпрокурора називають трьох кандидатів, але їх список може бути розширено



Цей тиждень закінчився показовою розправою з Генпрокурором Рябошапкою. Саме попереднього генпрокурора президент та Верховна Рада зробили крайнім у відсутності обіцяних «посадок».

Рябошапка з самого початку був «guest star» в команді Зеленського, хоча пройшов з ним всю виборчу кампанію і навіть отримав з президентських вуст характеристику «100 % моя людина». Його потенційний наступник – нардеп Сергій Іонушас – також цілком заслуговує на останнє визначення – спрощено його позиціонують як «юриста «95 кварталу». Кандидатура Іонушаса на заміну Рябошапці обговорюється давно – її вже виносили на сигнальне голосування фракції «Слуга народу», де вона здобула підтримку.

Проте кандидатуру майбутнього голови Офісу прокурора ще має подати в Раду президент, її потрібно провести через профільний комітет, а для затвердження в парламентській залі оголосити наступного чи наступного пленарного тижня ще одну позачергову сесію. Або дочекатись закінчення багатотижневого розгляду законопроєкту про ринок землі і голосувати вже в звичному режимі.

Сергій Іонушас народився 18 жовтня 1979 року в Ленінграді, але ще в шкільному віці переїхав до України і свідоме його життя пов’язане з Києвом. Тут він закінчив Києво-Печерський ліцей «Лідер», навчався в інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка за спеціальністю «Європейське право» та в Інституті інтелектуальної власності та права (спеціальність – «інтелектуальна власність»). Базову ж юридичну освіту потенційний генпрокурор отримав в харківській Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого.

До обрання в Верховну Раду Іонушас був власником та керівником юрфірми «Гелон». В 2019 році нардеп переписав її на Ганну Іонушас – ймовірно, свою сестру. Фірма спеціалізується на захисті авторських прав та промислової власності, а сам Іонушас є автором кількох статей про захист інтелектуальної власності, його виступи можна було почути на різних лекціях та конференціях.

Читайте також:  Генеральну прокуратуру ліквідують! У Зеленського зважилися на рішучий крок – ЗМІ

«Гелон» співпрацювала з «Кварталом», зокрема, в питаннях реєстрації товарних знаків. Але «Квартал» – не єдиний її помітний клієнт. Серед них також є Савік Шустер, медіа Ріната Ахметова, великі компанії харчової та фармацевтичної промисловості.

На президентських виборах 2019 року Сергій став довіреною особою Володимира Зеленського в Центральній виборчій комісії. В ефірі програми «Право на владу» на «плюсах», де Зеленський презентував свою команду, Іонушаса було представлено як відповідального за органи правосуддя. Він брав участь в панелі щодо бачення «Зе-командою» реформи правоохоронних органів.

На парламентських виборах юрист увійшов до прохідної частини «Слуги народу» (38 місце) і, отримавши депутатський мандат, став заступником голови комітету з питань правоохоронної діяльності. Не можна сказати, що Іонушас – надто активний депутат: система «Рада» зафіксувала лише чотири його виступи (по два з трибуни та з місця), щодо генерування законодавчих ініціатив він теж ніяк не рекордсмен, не подав жодного депутатського запиту. Втім нардеп є членом двох міжфракційних об’єднань: «За ФОПів» та «Інтелектуальна Україна».

Якщо в парламенті Іонушас поводить себе доволі скромно, то відривається в соцмережах. Нардеп веде активний спосіб життя: паркетні світлини з засідань комітетів та репости роликів Зеленського чергуються з фотографіями депутата в «качалці», на біговій доріжці, лижах. Помітно, що Іонушас дуже полюбляє робити селфі. Причому в різних обставинах та інтер’єрах.

В короткій інформації про себе на «фейсбуці» у Іонушаса цитата Брюса Лі: «Про що ти думаєш, тим ти і стаєш». Також в його стрічці чомусь багато цитат американської телеведучої Опри Уінфрі на кшталт: «Найбільша пригода, яку можна здійснити, – це жити життям своєї мрії».

В декларації, яку Іонушас подавав за 2018 різ значиться, що він має у власності житловий будинок та земельну ділянку в Київській області, квартиру та гараж в Києві. Пересувається він автомобілем Porsche 2014 року випуску. Готівкою на той момент він тримав 385 тис. дол., 65 тис. євро та 170 тис. грн.

Читайте також:  Зеленський анонсував введення "COVID-паспортів" в Україні: що відомо

Проблемні місця Іонушаса як нового генпрокурора очевидні.

По-перше, на відміну від Рябошапки та того ж Юрія Луценка, він раніше не працював не те що в органах прокуратури, а взагалі на держслужбі. А в умовах, коли президентська команда почала визнавати свої помилки і призначати посадовців з досвідом, цей факт може зіграти Іонушасу в мінус.

По-друге, досвід роботи у сфері, на якій спеціалізується Іонушас – захист інтелектуальної власності, – виглядає надто специфічним для роботи в системі прокуратури. Тим більше, на її чолі.

З плюсів, які має Іонушас – це непогані стосунки всередині фракції та досить довгі ділові стосунки, які пов’язують його з Іваном Бакановим.

Очевидно, що кандидатура Іонушаса в шорт-листі на посаду Генпрокурора – не єдина. Зокрема, також розглядається нинішній в.о. очільника ДБР Ірина Венедиктова, яка за своє недовге перебування на посаді встигла увійти в контри з Офісом генпрокурора. За Інформацією з джерел в ДБР, Венедиктова не в захваті від нинішньої роботи і теж воліла б її поміняти на офіс на Різницькій. Щоправда, досвіду роботи у неї для цього теж дуже мало.

Спливає в розмовах також і фігура колишнього заступника генпрокурора Сергія Кізя, що займав цю посаду з липня по вересень минулого року і оскаржував своє звільнення Рябошапкою в суді. Кізь відомий тим, що свого часу вів справу щодо хабарництва екснардепа Ігоря Мосійчука, яка в результаті була розвалена, та керував департаментом, що зірвав спецоперацію НАБУ з викриття корупційної схеми в Держміграційній службі. Ідею підвищити Кізя до заступника приписували його приятелю Андрію Богдану, але того вже віддалили від прийняття рішень. Втім, можливо, чесноти Кізя, який працював в ГПУ за часів Віктора Шокіна і Юрія Луценка, оцінять ті, хто зараз ці рішення приймає.

Читайте також:  "Моє завдання - померти раніше дитини": Клопотенко розповів, чому українці бояться нового шкільного меню

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.