facebook

Вільний вибір предметів і три моделі вивчення української мови для нацменшин. Зеленський підписав закон про середню освіту

Зміни допоможуть втілити освітню реформу, яка була започаткована в 2017 році.



Президент Володимир Зеленський 13 березня підписав закон про ”

Рада ухвалила закон про середню освіту: як зміниться школа
Повну загальну середню освіту”, який Верховна Рада ухвалила 16 січня. Закон, зокрема, гарантуватиме рівний доступ до освіти для учнів, можливість обирати предмети, забезпечуватиме незалежність вчителів під час розробки систем оцінювання.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки.

Так, учні отримують можливість обирати навчальні предмети, курси та матимуть більше прав для учнівського самоврядування. Також закон передбачає три адаптаційні цикли навчання: 1-2 класи, 5-6 класи та 10 клас.

Крім того, документ надає вчителям вибір у створенні програм, розробці систем оцінювання, передбачає для них підвищення кваліфікації та зростання їхньої зарплати.  Закон також встановлює нові підходи до призначення директорів шкіл, надає більше можливостей для підсилення шкіл педагогами та запроваджує педагогічну інтернатуру для молодих вчителів.

Разом із тим, у пресслужбі президента уточнили, що закон передбачає право вільного вибору мови навчального процесу приватними закладами освіти. І пропонуватиме три моделі вивчення української мови у школах. Ця стаття документа була написана за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Перша модель передбачена для корінних народів України, що не проживають у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка б цю мову захищала та розвивала. Передусім, це стосується кримських татар. Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Третя модель діятиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї. Ця модель передбачає, що у середній школі не менше 80% навчального часу викладання здійснюватиметься державною мовою.

Читайте також:  "Можу втратити слух": Лесик “замовив” побиття DZIDZIO? Співак скасував усі концерти та розповів про замовників нападу

Нагадаємо, “Нова українська школа”. Чи варто українцям очікувати поліпшення якості освіти
у вересні 2017 року Верховна Рада ухвалила новий Закон “Про освіту”, якому Міністерство освіти та науки пророкувало грандіозний успіх у реформуванні всієї освітньої системи в Україні. До цього часу сфера регулювалася законом 26-річної давнини. Згідно з законом держава зобов’язується щорічно виділяти на освіту не менше 7% від ВВП, а найголовнішими нововведеннями закону стали перехід на 12-річне навчання і розширення використання української мови у школах. Також закон передбачив докорінне реформування середньої освіти, яке закріпили у концепції “Нова українська школа”.

18 грудня 2019 року

Рада ухвалила закон про вищу освіту: які зміни чекають на ректорів, студентів та вступників
Верховна рада ухвалила закон щодо змін у вищій освіті, який передбачає оцінку роботи ректорів та інновації для студентів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.