facebook

Луценко: Економічна блокада “ДНР/ЛНР” необхідна

Очільник пропрезидентської фракції Юрій Луценко в інтерв’ю ВВС Україна обґрунтовує необхідність запровадження економічної блокади

1636371




Голова фракції “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді Юрій Луценко заявляє про необхідність якнайшвидше запровадити економічну блокаду територій Донбасу, які тимчасово не контролює українська влада.

У парламенті вже зареєстрований законопроект, поданий членами коаліції, в якому також пропонується обмежити в’їзд громадян і ввезення вантажів на територію так званих “ДНР” та “ЛНР”.

Юрій Луценко каже, що президент Петро Порошенко дотримується тієї ж позиції: вантажі з продовольством і товарами народного вжитку на непідконтрольні території не повинні надходити.

“Це тверде рішення президента”, – заявив Юрій Луценко у Верховній Раді минулого тижня.

Заяви очільника пропрезидентської фракції спричинили критику не лише опозиції, яка назвала такі наміри неприпустимими, але й деяких правозахисників, зокрема, із Української гельсінської спілки. Вони вважають, що такі заходи – антигуманні щодо людей, які зазнають страждань через конфлікт на Сході.

ВВС Україна розмовляла з Юрієм Луценком про те, чому влада може зважитися на економічну блокаду і як цей процес відбуватиметься.

“Припинити годувати бойовиків”

Юрій Луценко: Такі заходи, на думку влади, виправдані і вкрай необхідні, оскільки, по-перше, це допоможе у боротьбі із контрабандою і корупцією.

Друга принципова позиція: треба припинити годувати бойовиків.

ВВС Україна: Чи ви вважаєте, що в разі встановлення такої блокади корупції стане менше і що реально закрити усі можливі шляхи переміщення вантажів?

Юрій Луценко: Ідеться про необхідність закрити один пункт у Луганській області і п’ять-шість – у Донецькій. Звісно, мова не про ті випадки, коли хтось із валізою через поле перейде, а про значно масштабніші обсяги вантажів.

За бажання податкових і фіскальних служб перекрити рух вантажів через лінію зіткнення можна, але слід також облаштувати ці пункти пропуску метрів за 150 від “кордону” з “ДНР” і “ЛНР”, посилити їх міліцією і прикордонниками.

Читайте також:  “На колінах у присутності ксьондза!” Фаріон зробила різке звернення до відомого українського журналіста

Ми вже маємо таку практику. У Луганській області глава військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль заборонив проїзд через пункт пропуску будь-яких транспортних засобів після того, як там обстріляли прикордонників. Тепер там тільки піший перехід.

Досі позиція керівника Донецької області Олександра Кіхтенка була протилежною тій, що її посідав Геннадій Москаль. Пан Кіхтенко вважав, що встановлювати обмеження неприпустимо. Як наслідок – завозиться величезна кількість вантажів.

Тепер уряд просить президента звільнити його з посади. Я впевнений, що новий керівник області запровадить ті самі правила, що й на Луганщині.

ВВС Україна: Чи відомо, скільки товарів завозиться на непідконтрольну територію?

Юрій Луценко: Ідеться про сотні фур щодня. У Луганській області, де діє один пропускний пункт, на травневі свята, коли ще не були запроваджені обмеження, зупинили близько 100 фур. Тож порахуйте, скільки їх може бути на пропускних пунктах Донецької області.

До речі, я бачив фури, які не пропустили. Це були вантажі зі Слов’янська, Краматорська. Переважна більшість їх – зі звільненої частини Донбасу.

Моральний вантаж рішення

ВВС Україна: Після того, як українська влада припинила виплату пенсій на непідконтрольних територіях, настрої людей, які там живуть, були не на користь офіційного Києва. Нині є заяви правозахисників, зокрема, керівника Української гельсінської спілки Миколи Козирєва, який каже про антигуманність таких кроків влади, зважаючи на те, що жителі тих територій і так у вкрай складних умовах. Ви уявляєте реакцію мешканців тих територій у разі, як блокада буде запроваджена?

Юрій Луценко: Знаю, що після того, як Геннадій Москаль заборонив рух транспорту через лінію зіткнення, ситуація там загострилася, люди висловлювали невдоволення на адресу “керівників” так званої ЛНР.

Я розумію весь моральний вантаж цього рішення. Але залишити все, як є, означатиме заморозити конфлікт: далі годуємо бойовиків, вони чудово почуваються, умовно “бабусі” мовчать, бо їм всього вистачає, і харчів, і пропаганди.

Читайте також:  “4 425 гривень…”: Стали відомі подробиці зростання мінімальної зарплати вже 1 січня 2018 року

Але нам треба це припинити. І ця річ важливіша сьогодні, ніж психологічний стан на окупованих територіях.

Я впевнений, що самостійно ані Плотницький (Ігор Плотницький – керівник так званої “ЛНР” – Ред.), ані Захарченко (Олександр Захарченко – лідер “ДНР”. – Ред.) не в змозі виконувати функції влади.

Досі “бабуся” в Луганську чи Донецьку казала, що їй все одно, яка влада, аби припинили стріляти і було що їсти. Тепер і вона також має визначитися, що її більше влаштовує.

ВВС Україна: Після ваших заяв вже лунали коментарі, що, мовляв, запроваджуючи економічну блокаду, Україна надовго консервує ситуацію і визнає, що непідконтрольні їй території в найближчій перспективі повернути не вдасться.

Юрій Луценко: Логіка у президента Порошенка дуже проста. Або ви дозволяєте нам відновити контроль над зовнішнім кордоном, або ми тимчасово контролюємо внутрішній. Поки ви не закриєте вікно на українсько-російському державному кордоні, ми мусимо контролювати цю лінію зіткнення. Інакше контрабанда йтиме безперервним потоком.

ВВС Україна: Але припинення постачання українських товарів на непідконтрольні території дозволить увійти туди російським товарам. А українські можуть втратити цей ринок остаточно.

Юрій Луценко: Так, але російські товари будуть щонайменше удвічі дорожчими.

Лінія контролю – надовго?

ВВС Україна: Протягом усього часу, поки діє закон “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, лунає багато нарікань від жителів Донбасу і не тільки на систему пропуску через лінію зіткнення. Що зміниться в цій системі у разі запровадження економічних обмежень?

Юрій Луценко: Насправді це і є головне питання для людей. Система, що діяла з самого початку, була вкрай недосконалою.

Видавалися паперові дозволи, нічим не захищені, їх було легко підробити. І головне – це виглядало безглуздо, коли, приміром, живучи у Стаханові, треба було замовляти перепустку в одному з трьох інших міст, чекати, потім одержувати перепустку на одному із пунктів пропуску. Це все нормально не працювало, перепустки або підробляли, або отримували через хабарі.

Читайте також:  За півроку ЗСУ отримали понад 15 тис. одиниць бронетехніки, – Луценко

Президент доручив СБУ і прикордонникам створити електронну базу даних із тим, щоб пропускна система працювала тільки в електронному режимі.

Чи може це бути скасовано? Я особисто думаю, що так.

Все залежатиме від поведінки очільників самопроголошених республік. Якщо вони хоч якось думають про людей, то алгоритм простий. Вони припиняють стріляти – полегшується ситуація з перепустками. Вони відводять тяжку техніку, як це передбачено мінськими угодами, – може ітися про повернення дозволу перетинати лінію зіткнення легковим автомобілям.

Домовляємося про те, що українські військові з’являються на українсько-російському кордоні – разом із військовими Російської Федерації чи ОБСЄ – лінія перетину зникає.

На нашу думку, це цілком конструктивний план.

ВВС Україна: Якщо уявити, що цей, як ви кажете, “конструктивний” план втілюватиметься, що може відбутися далі?

Юрій Луценко: Все залежить від того, чи мінський план з врегулювання кризи рухатиметься. Якщо так, то, швидше за все, так званим “ЛНР” і “ДНР” може бути надано статус вільної економічної зони.

Звичайні митні правила передбачають, що в разі появи такої зони встановлюється внутрішня лінія контролю – для недопущення контрабанди, перш за все.

Тому лінія, на якій зараз стоять війська і пропуск через яку пропонується закрити, в разі надання особливого економічного статусу – підкреслюю: економічного – все одно збережеться. Як і навколо вільних економічних зон, які діють в інших країнах.

Тому облаштовуватися там треба всерйоз.

Із Юрієм Луценком розмовляла Світлана Дорош

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook