facebook

«Україна потерпатиме від світової економічної кризи найбільше»: економіст розповів, що буде з ВВП і курсом долара

Україна буде потерпати від світової економічної кризи найбільше – з європейських країн так точно, оскільки ми – найбідніші в Європі і при цьому сировинно залежні від неї.



Про це у коментарі «Вголосу» розповів економіст Олег Пендзин.

«У нас найнижчий показник зростання ВВП у Європі, який ще може знизитися. А найбільше у період будь-яких економічних криз страждають сировинні країни, адже найбільше падає ціна саме на сировину», – зазначив він.

До того ж Україна, за словами Пендзина, дуже вразлива з точки зору падіння цін на світових ринках. А у Китаї ж, до прикладу, на 17% скоротилося промислове виробництво через коронавірус. А саме ця країна є найбільшим споживачем сировини – і це вдарило по ціні на сировину на всіх ринках.

«Нафта також впала у ціні. При цьому наша країна опинилася у ситуації, коли з одного боку зменшується потік валюти через падіння на сировинних ринках, а з іншого – ми маємо проблеми із запозиченнями: цього року Україна має віддати 13,5 млрд доларів, зокрема 5 млрд – до травня», – додав економіст.

«Якщо говорити про курс валют – поки падіння гривні вписується у фінансові очікування та прогнози Мінфіну. Адже у бюджеті намалювали курс 27 грн за долар, тому було би логічно, якби він на такій позначці зараз і зафіксувався, аби потім не було проблем з видатками», – резюмував Пендзин.

Читайте також:  Восени в Україні ситуація з коронавірусом може бути гіршою, ніж навесні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.