facebook

Влітку коронавірус зменшить темпи, але восени повернеться – вірусологиня

Влітку поширення коронавірусу COVID-19 призупиниться, але до осені ситуація може знову загостритися.

Річ у тім що часто епідеміям потрібно близько двох років, щоб “пройти весь світ”. Таку заяву зробила докторка медичних наук Алла Мироненко, яка завідує відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України в інтерв’ю НВ.

“Збудник, байдуже – вірусний чи невірусний, якщо він новий, завжди викликає гострий перебіг хвороби. Далі є два виходи. Або він, заразивши велику кількість людей, стає більш адаптованим до організму і не викликає значної кількості важких форм, або зникає, оскільки його жертви через гострий перебіг хвороби не встигають поширювати вірус у популяції. Найімовірніше, коронавірус іде першим шляхом”, – зазначила вона.

За словами докторки медичних наук, якщо це дійсно так, то, мутувавувши в легкі форми, COVID-19 закріпиться в популяції і, ймовірно, набуде сезонного характеру.

“Найімовірніше, коронавірус доповнить ті 200 відомих нам, які викликають респіраторну патологію”, – додала Мироненко.



До теплої пори якось ми карантином дотягнемо. Влітку буде перепочинок, а до осені ми повинні бути готові до того, що у нас ситуація може знову загостритися. Адже те, що ми сховалися, нас не врятує. У середньому епідемії розвиваються за таким сценарієм, що їм потрібно близько двох років, щоб пройти світ, до того ж, залежно від сезонності, хвилі захворювання в різних півкулях можуть чергуватися”, – наголосила вірусологиня.

За її словами, людям все одно доведеться сформувати імунітет. Докторка наук сказала, що поки вакцини немає, вона бачить тільки один шлях – перехворіти.

Читайте також:  У Бергамо – епіцентрі COVID-19 в Італії – жителів протестували на антитіла: що виявили

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.