facebook

Наталія Костирко: Тільки соціальною вакцинацією дамо раду з коронавірусом

Останнім часом, як у страшному сні, українців лихоманить від інформації про захворювання на коронавірус Covid 19 та його наслідки. Чи насправді він є таким страшним, як його малюють? Як з огляду на відсутність вакцини боротися з ним і захистити від нього своїх дітей? Чому діти хворіють ним легше? Коли можна повторно захворіти на Covid 19? Чи приїжджає ця хвороба з фруктами з інших країн, чи живе вона у посилках з AliExpress та чи лікується алкоголем? Відповіді на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю для газети «Галичина» з педіатром, асистентом кафедри педіатрії ІФНМУ, кандидатом медичних наук, керівником Станіславської приватної клініки Наталією КОСТИРКО.


– Пані Наталіє, у чому ж полягає небезпека захворювання на коронавірус Covid 19? І як з огляду на відсутність вакцини боротися з ним?

– Насправді це небезпечний вірус, оскільки він надзвичайно швидко поширюється і має дуже великий індекс контагіозності. Від коронавірусу Covid 19 немає вакцини, тому від нього не можна убезпечитись профілактичним щепленням. Але люди можуть собі зробити, образно кажучи, соціальну вакцинацію, тобто обмеження: карантини, зменшити спілкування між собою у закритих приміщеннях. І це може мати позитивні наслідки щодо поширення цього вірусу. Як правило, раз на 100 років світ переживає пандемію, тобто, коли вірус поширюється більше як на одну країну і захоплює материки. Пандемія може протікати швидко і повільно. Якщо не застосовувати соціальну вакцинацію, то звісно, що нас чекатиме швидкий її варіант. У такому випадку хворіє велика кількість людей одночасно, тому жодна система охорони здоров’я, навіть у високорозвинених країнах, не витримає. І можливий повільний перебіг пандемії, який ми самі собі можемо створити шляхом соціальної вакцинації. Тоді люди будуть хворіти мало, поступово і всім усього вистачить. І не потрібно буде вибирати, кого на лікарняне ліжко класти, а хто залишиться помирати, як це зараз роблять в Італії. Тому заходи, які зроблено в нашій області – дуже превентивні і вчасні, оскільки таким способом можемо перевести пандемію у варіант повільної.

– Побутує думка, що випадки захворювання коронавірусом серед дітей дуже рідкісні. Чи це так?

– Випадки захворювання коронавірусом серед дітей не є рідкісними. Їх частота така ж як у всіх інших вікових категоріях. Але діти хворіють нерідко безсимптомно і в легких формах. А відсоток фатальних наслідків практично нульовий. Аналогічна ситуація була з SARS у 2003 році, а також при свинячому грипі у 2009 році.

– Тобто назвати дітей більш стійкими до коронавірусу не можна?

– Ні. Потрібно зважати на особливості імунної системи у дітей, яка не така як у дорослих, і тим паче у людей поважного віку, у яких вона виснажена. Літні люди не здатні убезпечити себе від вірусемії. Адже люди помирають не від захворювання легень чи шлунково-кишкового тракту при коронавірусі, а саме від вірусемії, яка розвивається швидко, не локалізується, і вірус перемагає. У дітей є 4 критичних періоди імунної системи. У них імунна система у стадії розвитку. Якщо до 3 років діти хворіють кором, кашлюком, скарлатиною, вітряною віспою, то вони можуть ще раз, після трьох, захворіти. Тобто їхній імунний захист не досконалий. Можливо цей не до кінця завершений Т і В-лімфоцитами захист спричиняється до того, що діти хворіють легше.

– А можуть діти хворіти безсимптомно, тобто так, що їхні батьки навіть не знатимуть про це?

– Так, вони можуть хворіти без симптомів.

– Все ж на початку лютого світ приголомшила новина про те, що у немовляти в Китаї на другу добу після народження діагностували коронавірус…

– Можливий такий варіант, якщо мати була інфікована або перебувала в інкубаційному періоді коронавірусу в останні тижні вагітності. Тому дитина народилася без достатньої кількості антитіл, бо мати ще не встигла їх виробити. Такі варіанти можливі, коли є велика кількість хворих.

– Чи існує в світі специфічне лікування коронавірусу?

– Немає специфічного лікування ні від коронавірусу, ні від грипу. Вірус дуже сильно мутує, тому, на жаль, навряд чи воно буде найближчим часом. Але ще раз наголошую, що в нас є можливість соціальної вакцинації, тому можемо самі собі дати раду шляхом ізоляції, таким чином зменшивши швидкість прогресування цього захворювання.

– Що ж все-таки робити, коли батьки запідозрили, що в їхньої дитини коронавірус?

– Передовсім потрібно зателефонувати до свого сімейного лікаря та отримати консультацію з приводу алгоритму дій. Все ж було б дуже правильно не сидіти в підозрі, а провести швидке тестування. Наразі, якщо нема можливості зробити тест, найправильніше залишатися вдома. Мама, яка доглядає за дитиною, повинна робити це в масці. Звісно, потрібне симптоматичне лікування, яке призначить ваш лікар. Упродовж 3-5 днів, коли триває початковий період захворювання, з огляду на його перебіг дитина може перебувати вдома чи в стаціонарі. Легка і середня форми не потребують ушпиталення. Якщо діти мають вроджені або набуті проблеми щодо шлунково-кишкового тракту або серцево-судинної і легеневої системи, то можна прогнозувати важкий перебіг цієї недуги. Ознакою важкої форми є поява високої температури і задишки, яка фактично є основною причиною госпіталізації, при чому швидкої. Якщо ж задишка не наростає, то можливе лікування в домашніх умовах, як це роблять нині в цивілізованих країнах. Там не всіх засилають у госпіталі, бо вони не гумові.

Читайте також:  Коломийський прокурор уявив себе падишахом (фотофакт)

Швидка штучна вентиляція легень рятує життя багатьох людей. Тому не потрібно зволікати з визначенням чи потрібна вона, чи ні. Коронавірус має таку особливість, що він вражає альвеолоцити другого порядку, і якщо їх вражено одночасно багато, то просто немає чим дихати. І цих кілька днів, коли нема чим дихати, бо він там розмножується, треба просто допомогти штучно доставити кисень в організм.

– В обласній дитячій лікарні є достатня кількість апаратів ШВЛ?

– Обласна дитяча лікарня на сьогодні має найкраще забезпечення апаратами штучного дихання, кисневими масками і переносними кисневими засобами.

– Пані Наталіє, багатьох людей хвилює, чи можна повторно захворіти на Covid 19?

– Найближчих 5-10 років, мабуть, ні. Тому нам треба достойно пережити цей рік, щоб велика кількість людей проконтактувала з цим вірусом і перенесла його у тій чи іншій формі. Але вірус дуже швидко мутує, то через 5-10 років повторне інфікування можливе.

– Коронавірус уже встиг обрости міфами, найпоширенішими з яких є те, що ця хвороба приїжджає з фруктами з інших країн, що він живе у посилках з AliExpress, а лікується, наприклад, алкоголем… Прокоментуйте.

– Лікування дітей алкоголем не актуальне (Сміється. – Авт.) І загалом те, що алкоголь має якийсь вплив на коронавірус не доведено. Інша річ, що рідина з 60 відсотковим вмістом спирту добре дезінфікує поверхні.

Можливо вірус і виїжджає з фруктами чи у посилках, але він живе не довго. Тому тут я не бачу небезпеки. Але додаткова обробка вмісту посилок спиртовмісними засобами ніколи не зашкодить. Механічне змивання водою, до речі, також змиває вірус. Тому усе в наших руках: миємо руки – не захворіємо, дотримуємося карантину – не захворіємо. Людська свідомість і розуміння, що ми є залежними один від одного (бо всі ми в одному човні) є визначальними у цей складний період.

– Є уже чимало випадків, що з однієї сім’ї тільки хтось один захворів на коронавірус, а інші залишилися здоровими. Чим це можна пояснити?

– Як би ми не хотіли це визнавати, коронавірус застав медиків і управління країн зненацька. Попри те, що Іспанія та Італія займають чільні місця у європейській системі охорони здоров’я, як виявилося, вони теж були не готовими до нього.

Читайте також:  На Прикарпатті прогнозують сильний туман на ранок

Відповісти на Ваше питання можна наразі тільки теоретично, оскільки природа вірусу ще не достатньо вивчена. Є теорія про те, що хто має захворювання лор-органів, особливо, коли симптомом є нежить, то ці люди менш піддатливі до захворювання коронавірусом. Адже вірус проникає через носові ходи, але оскільки вже там є слизь (реакція на те, що імунітет працює) і додатковий імунний захист, то це ускладнює його шлях. Словом, хто мав у хаті нежить, той не захворів. А також члени однієї сім’ї могли перехворіти швидше але без клінічних проявів. Так само варто не забувати про особливості імунної системи кожного зокрема і вплив на неї коронавірусу.

– Переконана, що багатьох надзвичайно цікавить питання про те, чому в Італії, де на належному рівні розвитку перебуває охорона здоров’я, так багато летальних випадків від коронавірусу Covid 19?

– Італія – це одна з найбільш старіючих націй у світі. Вона займає друге місце за тривалістю життя після Японії. В Італії є приблизно 23 відсотки людей старших 70 років, тобто фактично чверть. 90-річні, 100-річні – це для них не дивина, люди тут живуть довго в комфортних умовах. Проте все ж є їхня імунна система виснажена віком. Інша причина – це національні особливості італійців, які традиційно вітаються з поцілунками, обнімаються тощо. Італійські пенсіонери добре фінансово забезпечені, тому можуть дозволити собі разом з друзями сидіти в кафе. А коли збираються старші люди у закритих приміщеннях, то це також небезпечно з точки зору поширення вірусів.

Якщо аналізувати статистику захворюваності в Італії, то видно, що хворіє багато людей, а помирають здебільшого ті, яким за 60 років. А відсоток смертності тих, яким за 80, особливо високий.

Читайте також:  Невідомі у масках пограбували франківського підприємця, зв’язавши його та дружину

Крім цього, на початку епідемії італійці, на жаль, знехтували карантинними заходами. А, як відомо, всі дороги ведуть у Рим, тому до них приїжджає надзвичайно багато туристів, у тому числі китайців. Усе в сукупності спричинилося до такої ситуації.

– Історично склалася тенденція до демонізації суперпоширювачів хвороб. Чи є суперпоширювачі коронавірусу і звідки вони беруться?

– Суперпоширювачі інфекційних недуг – це ті люди, які багато подорожують іншими країнами й не дотримуються загальновизнаних норм гігієни, які несвідомо, маючи незначні ознаки захворювання, йдуть у колективи. От недавно у Ставропольському краї в Росії інфекціоністка, професорка, яка приїхала з Італії, зібрала 300 людей на конференцію. Наступного дня вона злягла з темперратурою. У результаті 300 осіб є контактними. Її можна назвати суперпоширювачем.

Вчителі, викладачі, які з легкими ознаками захворювання, йдуть у навчальні заклади(та ще й без масок!) також належать до такої категорії розповсюджувачів хвороб.

– Які поради Ви можете дати батькам, аби вони уберегти своїх чад від цієї підступної недуги?

– Порад дуже багато. Але ще раз наголошу: все у ваших руках. Мийте частіше руки, навчайте дітей гігієни, гуляйте з ними, але за ручку, так, щоб вони з ніким не контактували. І головне – позитивні емоції. Бо пандемія забирає 5 відсотків населення, а страх і паніка 15. Тому потрібно вірити в те, що ви робите і бути оптимістично налаштованими, дивитися добрі фільми і читати Біблію, де є багато цікавих моментів, у тому числі щодо епідемій.

Якщо подивитися, як лікують італійців, які хворіють легкими і середніми формами коронавірусу, то їм призначають вітамін С, D і цинк, оскільки вони впливають на імунний захист. То, можливо, варто було б дослухатися до них і щодня у межах добової норми приймати їх. І ще: для організму найкраще отримувати вітаміни з продуктів, бо коли приймаєте штучні вітаміни, то ніколи не знаєте, скільки ваш організм їх взяв. Тому є ризик гіпервітамінозу, який також не менш небезпечний, як їх недостатність. Тому варто переглянути раціон і брати вітаміни з їжі.

Шукайте деталі в групі Facebook